A ciasto pełne jest kakao, czekolady i błonnika w postaci cukinii.
Jeśli jeszcze nie piekliście takiego, baaardzo polecam, jest pyszne, puszyste i wilgotne.
Przepis z bloga Moje Wypieki (link) z małymi zmianami i użyłam innej polewy.
Nie rezygnujcie z dodania kawy do ciasta, jeszcze bardziej wzmacnia czekoladowy smak.
No i polewa koniecznie musi być.
Piekłam kiedyś też wersję bardziej dietetyczną bez tłuszczu na razowej mące, również polecam,
przepis u mnie tutaj.
Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej ( dałam pół na pół z razową)
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobnej
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa moja wersja ( w oryginalnym przepisie była inna):
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać cukier i miksować. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną i wanilią, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, tylko wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa moja wersja
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao
Roztopić masło, dodać mleko i cukier, kiedy się połączą, a cukier rozpuści dodać kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną i wanilią, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, tylko wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa moja wersja
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao
Roztopić masło, dodać mleko i cukier, kiedy się połączą, a cukier rozpuści dodać kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Zuzia ale mnie ugościłaś....a tak szczerze piekłam cukiniowego czekoladowca tydzień temu, cóż....poszedł w tym samym dniu. Z kim ja mieszkam, z jakimi żarłokami? :( Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńElu, po prostu to bardzo smaczne ciasto ;-)
UsuńMuszę w końcu zrobić takie cukiniowe ciasto :) Wygląda wspaniale i bardzo czekoladowo <3
OdpowiedzUsuńwygląda tak czekoladowo... ojej.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, mniam : )
OdpowiedzUsuńKochana kupiłaś mnie tym ciastem, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMega czekoladowe, mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńZnam ten smak, ciasto wprost rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie dodawałam cukinii do Ciasta, bardzo ciekawa jestem smaku :-)
OdpowiedzUsuńSmaku nie czuć za bardzo, cukinia jest neutralna, ale daje niesamowitej konsystencji ciastu, wypróbuj:)
UsuńO mniam ! :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe i wilgotne - wszystko co kocham w jednym miejscu :) Świetny przepis!
potwierdzam ;-)
UsuńMi sie nigdy cukiniowe nie udało! Zawsze zakalec, a to prezentuje sie tak pięknie!
OdpowiedzUsuńOlu, to ciasto jest bardzo wilgotne, ale zakalec nie wychozi, wypróbuj tego przepisu.
OdpowiedzUsuńZnam podobne ciasta. Są mega pyszne i naprawdę trudno się im oprzeć. Ale mi narobiłaś apetytu na takie ciasto. Ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada smakuje pewnie tez wspaniale
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńU mnie początek sezonu cukiniowego a już robiłam leczo, zupę, teraz kolej na takie ciacho :)
Mega zaskoczenia ! To mi się podoba :) lubię takie nowinki kulinarne :)
OdpowiedzUsuń