11 lipca 2015

Cukiniowe ciasto mega czekoladowe

Kochani witam po przerwie, szybciutko nadrabiam nieobecność, mam nadzieję wybaczoną i na pobudzenie kubków smakowych serwuję dzisiaj mocno czekoladowe ciasto!
A ciasto pełne jest kakao, czekolady i błonnika w postaci cukinii.
Jeśli jeszcze nie piekliście takiego, baaardzo polecam, jest pyszne, puszyste i wilgotne.

Przepis z bloga Moje Wypieki (link) z małymi zmianami i użyłam innej polewy.
Nie rezygnujcie z dodania kawy do ciasta, jeszcze bardziej wzmacnia czekoladowy smak.
No i polewa koniecznie musi być.

Piekłam kiedyś też wersję bardziej dietetyczną bez tłuszczu na razowej mące, również polecam,
przepis u mnie tutaj.





Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej ( dałam pół na pół z razową)
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobnej
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady


Polewa moja wersja ( w oryginalnym przepisie była inna):
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao




Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać cukier i miksować. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną i wanilią, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, tylko wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.


Polewa moja wersja
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao


Roztopić masło, dodać mleko i cukier, kiedy się połączą, a cukier rozpuści dodać kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.







18 komentarzy:

  1. Zuzia ale mnie ugościłaś....a tak szczerze piekłam cukiniowego czekoladowca tydzień temu, cóż....poszedł w tym samym dniu. Z kim ja mieszkam, z jakimi żarłokami? :( Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić takie cukiniowe ciasto :) Wygląda wspaniale i bardzo czekoladowo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak czekoladowo... ojej.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana kupiłaś mnie tym ciastem, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ten smak, ciasto wprost rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie dodawałam cukinii do Ciasta, bardzo ciekawa jestem smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku nie czuć za bardzo, cukinia jest neutralna, ale daje niesamowitej konsystencji ciastu, wypróbuj:)

      Usuń
  8. O mniam ! :)
    Czekoladowe i wilgotne - wszystko co kocham w jednym miejscu :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi sie nigdy cukiniowe nie udało! Zawsze zakalec, a to prezentuje sie tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu, to ciasto jest bardzo wilgotne, ale zakalec nie wychozi, wypróbuj tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam podobne ciasta. Są mega pyszne i naprawdę trudno się im oprzeć. Ale mi narobiłaś apetytu na takie ciasto. Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglada smakuje pewnie tez wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe!
    U mnie początek sezonu cukiniowego a już robiłam leczo, zupę, teraz kolej na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mega zaskoczenia ! To mi się podoba :) lubię takie nowinki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)