31 marca 2015

Lekki torcik kawowo-serowy

Lekki torcik przełożony kremem z nutą amaretto na bazie sera na sernik ( można użyć też kremowego śniadaniowego o smaku naturalnym) i bitej śmietany, do tego biszkopt kawowy  nasączonym kawą.
Krem dzięki dodaniu ubitej śmietany zyskuje puszystość, aby ją utrwalić dodałam odrobinę żelatyny.
Połączenie nuty kawy i kwaskowego kremu okazało się bardzo trafione.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, do całości użyłam 4 łyżki cukru, co nie znaczy że nie jest słodkie! Jest w sam raz, po zjedzeniu kawałka mamy ochotę na jeszcze...
Nam bardzo smakowało. Myślę że na święta zrobię powtórkę :)




Biszkopt kawowy:

4 jajka z lodówki ( białka i żółtka osobno)
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem:

600 g sera na sernik z wiaderka
300 ml śmietanki 30 % schłodzonej
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich midałów ( amaretto)
1 łyżka żelatyny ( lub agaru jeśli wolicie)
do opsypania czekolada instant ( taka do picia ) użyłam takiej
płatki migdałowe

Do nasączenia użyłam posłodzonej łyżeczką cukru kawy ( pół szklanki).



Wykonanie

Biszkopt:
Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy masłem, dno wykładamy papierem.
Ubijamy pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodajem po łyżce cukru i dalej miksujemy, teraz żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kawą. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat z wysokości pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą i przekładamy kremem.



Krem:
zalewamy żelatynę 3 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia ( nie gotować!) i stuzimy chwilę. W tym czasie ucieramy ser z syropem z agawy i ekstraktem migdałowym. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do sera, delikatnie mieszamy.
Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera.
Przekładamy nasączony biszkopt nakładając warswę kremu, posypujemy krem czekoladą instant, nakładamy drugi blat, znowu krem, dekorujemy prażonymi płatkami migdałów i obsypujemy czekoladą ponownie.
Schładzamy w lodówce minimium 2 godziny.




Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V 

Wielkanocne Wypieki



10 komentarzy:

  1. Lekki, puszysty, chętnie zjadany o każdej porze. Nawet teraz chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nawet do śniadania zjadłam przyznaję się :)

      Usuń
  2. Zuzia naprawdę wygląda lekki , taki słodki obłoczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo apetycznie.Smaki kawa i migdał - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik, pysznie wygląda. Porywam sobie duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak chmurka:D Wspaniały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny, bez dwóch zdań!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i idealny na świąteczny stół. Przy okazji - ciepłych i radosnych świat w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)