Pyszne , pyszne , pyszne! to był komentarz do tych ciasteczek.
Nie będę się rozpisywać, są to jedne z lepszych kruchych ciasteczek, jakie upiekłam do tej pory.
Kruchutkie, dosłownie rozpywają się w ustach.
Naiwnie myślałam, że to rodzaj mąki albo cukru ma wpływ na smak i chrupkść ciasteczek, a tajemnica tkwi w tłuszczu! Smalec i tylko smalec! Teraz weganie się oburzą, trudno kochani, bez smalcu nie da rady, żaden olej kokosowy czy inne wynalazki nie odtworzą smaku ciasteczek z dzieciństwa, jakie piekła babcia! ( no chyba że znacie taki przepis, to podajcie tutaj chętnie przetestujemy).
U nas smalczyk nie byle jaki, bo swój, świeżutko wytopiony, z własnej "hodowli" od mojej teściowej :)
31 grudnia 2014
25 grudnia 2014
Miękkie pierniczki ziemniaczane. Wesołych Świąt!
Kochani miałam mało czasu i sił ostatnio i też mało postów świątecznych zamieszczałam, dopadła mnie grypa i siłą rzeczy trochę zwolniłam tempo.
Może tego potrzebowałam, a może dzięki temu przygotowania świąteczne były nieco mniej pośpieszne i nerwowe.
Nie wszystko co zaplanowałam udało przygotować, na szczęście dobrych kucharek w rodzinie nie brak i podzieliłyśmy się pracą ;-)
Dziś przepis na mięciutkie pierniczki z ziemniaków, już dawno zamierzałam je zrobić.
Bardzo polecam, nam bardzo smakowały. Są puszyste, mięciutkie i aromatyczne, łatwo je przechować.
To z tych "na ostatnią chwilę", ich przygotowanie nie zajęło dużo czasu.
Wraz z przepisem ślę do Was serdeczne życzenia zdrowych, pogodnych Świąt, spełniających marzenia i niosących nowe nadzieje.
16 grudnia 2014
Bułeczki z rodzynkami na kremówce
Dalszy ciąg kremówkowych wypieków.
Lubię sytuację kiedy nie ma pieczywa w domu, nikt z domowników nie kupił bo zapomniał, wtedy jest okazja upiec takie pyszne bułeczki. Lekko słodkie, z rodzynkami. Najlepsze są z masłem i domową konfiturą, ale inne smakołyki też mogą pasować. Trzymajcie przykryte po upieczeniu i wystudzeniu.
Pomyślałam że mogą też umilić Świąteczne śniadanie, co Wy na to?
Jeśli nie macie ochoty się rozdrabniać na bułeczki, możecie upiec jedną dużą chałkę!
Przepis wskoczył w okienko Kalendarza Adwentowego u Ani :)
Lubię sytuację kiedy nie ma pieczywa w domu, nikt z domowników nie kupił bo zapomniał, wtedy jest okazja upiec takie pyszne bułeczki. Lekko słodkie, z rodzynkami. Najlepsze są z masłem i domową konfiturą, ale inne smakołyki też mogą pasować. Trzymajcie przykryte po upieczeniu i wystudzeniu.
Pomyślałam że mogą też umilić Świąteczne śniadanie, co Wy na to?
Jeśli nie macie ochoty się rozdrabniać na bułeczki, możecie upiec jedną dużą chałkę!
Przepis wskoczył w okienko Kalendarza Adwentowego u Ani :)
11 grudnia 2014
Puszyste babeczki kakaowe na kremówce, z mercepanem
Lubię okres świąteczny, bo nachodzi mnie wtedy wena na eksperymenty :)
Co zrobić ze sporą ilością kremówki zachomikowanej w lodówce, jak ją smacznie wykorzystać?
Pierwsza Wasza myśl? owoce z bitą śmietaną? krem z kremówki i czekolady? a coś innego? nowego?
Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...
Wyczarowałam coś jeszcze, ale to w kolejnym poście.
Co zrobić ze sporą ilością kremówki zachomikowanej w lodówce, jak ją smacznie wykorzystać?
Pierwsza Wasza myśl? owoce z bitą śmietaną? krem z kremówki i czekolady? a coś innego? nowego?
Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...
Wyczarowałam coś jeszcze, ale to w kolejnym poście.
07 grudnia 2014
Serniko-piernik
Połączenie sernika i piernika to idealny duet, na święta jak znalazł.
Postanowiłam połączyć 2 wypieki w jednym cieście.
Sernik z nutką wanilii, spód z aromatycznego piernika. Nie jest to wypiek łatwy, bo każda z warstw wymaga innej temperatury pieczenia, na szczęście czas pieczenia jest podobny i jakoś się udało.
Eksperyment uważam za zrealizowany z wynikiem pozytywnym :)
03 grudnia 2014
Babeczki pomarańczowe z marcepanową niespodzianką
Te babeczki bosko pachną pomarańczą i marcepanem.
Mocno kojarzą mi się ze świętami, Wam też? Moim zdaniem są tak pyszne, że można je zaserwować na świątecznym stole. W samym środku kryją marcepanową niespodziankę.
Polane lukrem pomarańczowym smakują jeszcze lepiej, możecie też polać czekoladą taką jaką lubicie, najlepiej gorzką lub białą.