07 grudnia 2014

Serniko-piernik





Połączenie sernika i piernika to idealny duet, na święta jak znalazł.
Postanowiłam połączyć 2 wypieki w jednym cieście.
Sernik z nutką wanilii, spód z aromatycznego piernika. Nie jest to wypiek łatwy, bo każda z warstw wymaga innej temperatury pieczenia, na szczęście czas pieczenia jest podobny i jakoś się udało.
Eksperyment uważam za zrealizowany z wynikiem pozytywnym :)


Spód: piernik
3 jajka 
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka kako
125 g masła
100 g sztucznego miodu 
pół szklanki cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej
szklanka mleka 

Masa serowa:
4 jajka ( z dwóch ubijamy pianę)
750 g sera na sernik Czarnocin
wanilia
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła
3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przepis na formę okrągłą średnicy 23 cm. Formę wytłuszczamy i lekko obsypujemy mąką lub wykładamy papierem.







Obie masy przygotowujemy w tym samym czasie.
Składniki na sernik koniecznie w temperaturze pokojowej.

Nastawiamy piecyk na 170 stopni, druga półka od dołu.
Piernik: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko, miód, dodajemy kakao i przyprawę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, nie zagotowujemy. Studzimy jeśli masa jest gorąca. Dodajemy całe jaka i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Wlewamy płynne składniki i mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy ciasto do formy. Teraz sernik.
Sernik: ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną masę, dodajemy 2 żółtka ( 2 białka na pianę) ciągle miksując.
Dodajemy partiami ser, wanilię, 2 całe jajka, skrobię ziemniaczaną.
Staramy się nie miksować zbyt długo, aby masa serowa się nie napowietrzyła.
Na koniec ubijamy pianę ( nie na sztywno) z odrobiną cukru i łączymy z masą serową delikatnie mieszając szpatułką.
Wylewamy masę sernikową na piernik.
Wstawiamy do nagrzanego piecyka. P 20 minutach zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy na funkcji góra-dół, wierzch przykrywamy folią aluminiową aby sernik nie spiekł się zbyt mocno.
Pieczemy ok. godziny doglądając ciasto (nie otwieramy piecyka).
Studzimy w piecyku, leciutko go uchylając. Najlepiej po wystudzeniu schłodzić ciasto w lodówce i dopiero kroić na drugi dzień.





Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości!


zBLOGowani.pl




23 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Idealny. To jest strzał w 10! Zuziu miałaś świetny pomysł z takim połączeniem ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to pysznie wygląda, że chyba już jutro spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Duo, super duo :) Czasem lubię zrobić takie tandemy. Wtedy moja teściowa kwituje to krótko....jakby kto przyszedł to powie...że ci wszystkiego brakło :D

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio takie połączenie chodzi mi po głowie

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, teraz to już nie liczy się powiedzonko, że nie wiem, na które ciasto mam się zdecydować, cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już nie trzeba się zastanawiać co ma piernik do sernika ;D brać obydwa!

      Usuń
  6. No to mi narobiłaś smaku! aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, nie mogę patrzeć, zjadłabym razem z monitorem :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż za straszliwa pokusa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zufiku, Twój serniko-piernik, to nie tylko idealny duet, ale również kompromis doskonały :) Piękny wyszedł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł!!! Zapisuję na Wigilię !!!!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny pomysł. Ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. a masa serowa wlewasz na plynny piernik ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wylewamy masę sernikową na piernik. Ciasto piernikowe jest trochę bardziej gęste niż masa na sernik dlatego nic się nie stanie, nie rozpłynie się.

      Usuń
  13. dla niezdecydowanych bomba:D

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ wygląda!
    zapraszam na pierniczkowanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. No tym pomysłem mnie zastrzeliłaś, bo to połączenie moich dwóch ulubionych świątecznych ciast <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)