29 listopada 2014

Piernik żydowski




Dziś przepyszny, delikatny i puszysty piernik. 
Jest to wersja piernika "na szybko", ekspresowy w wykonaniu. W pierwszym dniu jest mięciutki jak ciasto ucierane, następneo dnia łatwiej się kroi i zyskuje na zwartości i bardziej przypomina tradycyjny piernik. 

21 listopada 2014

Owsiane ciasteczka korzenne


Przepis na bazowe ciasteczka owsiane od dawna mam w zeszycie z przepisami, tym razem wzbogaciłam je o kilka dodatków i wyszły pyszne cynamonowe, pachnące.
Cukier oczywiście można zastąpić innym słodzikiem, ciasto powinno wyjść plastyczne, ale nie klejące,  wtedy łatwo wykrawać z niego dowolne kształty.
Im cieniej uda Wam się rozwałkować ciasto, tym bardziej kruche będą ciasteczka, trzymane w szczelnej puszce zachowają kruchość na  ładnych parę dni.




17 listopada 2014

Hekele





Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? to śledzik podany po śląsku. 
Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują. Od siebie dodałam koperek, nie było go w oryinalnym przepisie.
Przepis zainspirowany wyjazdem na południe Polski.

03 listopada 2014

Jesienny krem ziemniaczany


No nie wyprzemy się jesieni i coraz niższych temperatur.
Na rozgrzewkę serwuję dziś sycącą i aromtyczną zupę krem z klasycznych warzyw polskich z dodatkiem prażonego słonecznika, koperku i rozgrzewających przypraw.
Kto poszukuje sprawdzonego i idealnego smaku na codzienną i szybką zupę, to zapraszam.
Moja córcia tak polubiła tę zupę, że wygrywa ona często z naszą ukochaną dyniową :)