20 stycznia 2014

Kulki ziemniaczane z nadzieniem niespodzianką



To kolejna metoda na przerobienie ziemniaków które zostały z wczorajszego obiadu.
Kuleczki z nadzieniem niespodzianką były bardzo popularne na naszym obiedzie i szybko zostały zjedzone:)






przepis własny

300 g ugotowanych ziemniaków i zmiażdżonych na pure
1 białko jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki zwykłej (można mniej, zależy od ziemniaków)
świeży koperek 1 łyżka
sól
kurkuma (1/2 łyżeczki)
bułka tarta do obtoczenia (jakieś 4 łyżki)
olej do smażenia (2-3 łyżki)

nadzienie niespodzianka:
100g serka Twój smak (ziołowy)
czarny sezam 1/2 łyżeczki


Najpierw można przygotować nadzienie: mieszamy ziołowy serek z sezamem, mój był słonawy więc nie soliłam. 

Do pure ziemniaczanego dodajemy posiekany koperek, sól, białko jajka, obie mąki i kurkumę. Robimy tak jak knedle - mały placuszek (z ok. łyżki masy) robimy wgłębienie, dajemy 1/2 łyżeczki nadzienia i dokładnie zalepiamy tak aby nadzienie znalazło się w środku. Obtaczamy kulki lekko w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na dużej patelni na średnim płomieniu i smażymy kulki na złoto, cały czas obracając je aby się równo ozłociły. Usmażone można odsączyć na ręczniku papierowym.


manufaktura kulek ziemniaczanych...










14 komentarzy:

  1. ale apetyczne! idealna, jak dla mnie, propozycja obiadowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na ziemniaczki do obiadu. Bardzo mi się podoba i chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, nic dziwnego, że szybko znikają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniami! uwielbaim takie smaki!

    zapraszam na crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super sprawa:) świetny dodatek do mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i nie tylko do mięsa, same nawet nieźle smakują ;-)

      Usuń
  6. Świetny i apetyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ziemniaki nie zostają, mam ziemniaczanego wyjadacza na stanie, ale i tak zrobię kuleczki. Już je lubię, ciekawe czy na zimno też są dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też, ale ja wolę ciepłe :) musisz przetestować

      Usuń
  8. No nie?! znowu pyszności i ponownie Zufikowo kusi wszystkich smakołykami które powstały w kuchni z pomocą zgrabnych rąk i otwartości umysłu :) ale zakadziłem :) Niemniej jednak przepis ściągam dla siebie aby wykonać takie same kulki ziemniaczane - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za takie słowa Mirku to bierz przepis śmiało jest Twój ;-)

      Usuń
  9. Lubię wszelkie niespodzianki i często nadziewam co się da. Takich jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To nasze poznańskie "pyry z gzikiem' tylko w piękniejszej odsłonie :) Fantastyczny pomysł :) Muszę takie w piątek stetrać sobie na obiad ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)