13 stycznia 2014

Aromatyczny ryż z cynamonem i kurkumą (tutorial)



Postanowiłam zamieścić przepis na ryż, który gotuję najczęściej.
Jest na nutę orientalną, ale pasuje do wielu dań, do ryb, mięs czy warzyw.
Może Was to rozbawi, ale nie umiem ugotować takiego ryżu w torebce, kaszy zresztą też.
Kiedyś próbowałam i zrezygnowałam po tym jak wyszła gęsta popa mimo gotowania według instrukcji. Do takiego woreczka nie można zajrzeć i kiedy ryż już jest miękki to się okazuje, że jest już za miękki:) Rozgotowany ryż lubię tylko w pomidorówce:)

Ten sposób jest pewniejszy i mniej ryzykowny :) 
Ryż jest smaczny, aromatyczny i nie posklejany.
Pod koniec gotowania można dodać np. mrożony groszek na wierzch, wtedy mamy ryż z groszkiem. Można dodać też znacznie więcej przypraw do oleju (kolendrę w ziarenkach, kumin, chili, cebulkę itp.) - ta wersja jest delikatna, nadaje się dla dzieci też:)


Gotuję go dość często i nie mierzę już wody na szklanki, znając swój garnek wiem ile musi być przykryty ryż aby nie trzeba było dolewać wody.
Ale tym razem, na potrzeby wpisu, starałam się dokładnie wszystko odmierzyć.




Potrzebne będą: 
średniej wielkości garnek (najlepiej wysoki o mniejszej średnicy) + szczelna pokrywka
płytka do gotowania na gazie (gwarancja że nic się nie przypali na dnie)
sitko do płukania ryżu


1 1/2 szklanki ryżu
2 1/2 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kurkumy
olej (2-3 łyżki)
kawałek kory cynamonu


Najpierw dokładnie płuczemy ryż po bieżącą zimną wodą i odsączamy:


Rozgrzewamy w wysokim garnku olej, 
wrzucamy co niego kawałek kory cynamonu (2-3 cm):



Kiedy zacznie pachnieć (uwaga nie przypalić cynamonu)
na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mokry ryż (będzie syczeć), mieszamy dokładnie aby
ziarenka pokrył tłuszcz (dzięki temu się nie skleją).


Wsypujemy sól, kurkumę, mieszamy i zalewamy wodą.
Jeszcze kilka ruchów łyżką i to wszystko.
Przykrywamy i zostawiamy na malutkim ogniu.
Nie mieszamy już, nawet jak nas korci.


Po ok. 20 minutach zaglądamy, powinny być dziurki na całej powierzchni,
próbujemy parę ziarenek jeśli ryż jest nadal twardawy, dodajemy ok. 1/5 szklanki wody
(po całej powierzchni), nie mieszamy! Przykrywamy.
Za chwilę będzie gotowy.



Polecam danie ryba pod koderka z bakazana i pomidorow w połączeniu z tym ryżem.

16 komentarzy:

  1. to znaczy, że nie tylko mnie korci, żeby mieszać:)))
    Odnośnie gotowania ryżu, mam wydrukowaną instrukcję z tej strony jest fajna bo pokazuje różnice w gotowaniu różnych rodzai ryżuryz-gotowany--metoda-absorpcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o fajnie, przyda się choć ja i tak na oko gotuję ryż :)

      Usuń
  2. Idealnie ugotowany ryż to połowa sukcesu :) Fajnie, że tak dobrze opisałaś. Ja gotuję na oko :) Lubię ryż podany na różne sposoby. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zuzia ja torebki gotuję tak...wrzucam do ciepłej posolone, ale jeszcze nie gotującej się wody. Gdy zacznie się gotować to niech pyrka 3 min,po tym czasie wyłączam i trzymam do 10 min pod przykryciem w wodzie.
    Później wyciągam z lekka woda obcieknie układam woreczek na głębokim talerzu przykrywam drugim i tk sobie stoi i dochodzi kolejne 10 min...al dente, sypki,..taki jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu kochana dla mnie to skomplikowane, potem wyjmowanie z woreczków itd. :) może to kwestia przyzwyczajeń. pozdrawiam

      Usuń
  4. Ryż gotuję na ,,oko" i nigdy nie był taki sypki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata wypróbuj moją metodę może Ci będzie odpowiadać:)

      Usuń
  5. Ryż z kurkumą znam ale z dodatkiem cynamonu to tylko z jabłkami. Ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja cynamon daję też do mięs i innych dań, bo przecież sam w sobie nie jest słodki, a daje niesamowity aromat który uwielbiam i polecam. z jabłkami oczywiście jest niezastąpiony:)

      Usuń
  6. podeślij mi taka miseczkę:) mniam mniammm

    OdpowiedzUsuń
  7. Też nie umiem gotować tego z torebki, gotuję bardzo podobnie tylko nigdy nie dodawałam cynamonu i kurkumy :) Ale masz rację musze spróbować będzie aromatyczny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie zawsze z dodatkiem kurkumy.Następnym razem dorzucę cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozumiem Cię bardzo dobrze, sama nie potrafię ugotować ryżu z torebki, Ten przepis zapisuję do wypróbowania, będzie dobrą odmianą w mojej kuchni. Ja często robię ryż z kurkumą i zielonym groszkiem, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować Twojej wersji! Dotąd robiłam podobnym sposobem na maśle, z cebulą i szafranem. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)