W pierwszej chwili można się zdziwić, makrela do pizzy?...spróbujcie, daje niesamowity dymny posmak w pizzy! Prawie jak z pieca ;-)
Oczywiście nie można dać za dużo, delikatnie rzucić tu i ówdzie, bo jednak jest słona też.
Rodzinka się nie zorientowała w składzie w ogóle, a bardzo im smakowało.
Teraz chcą tylko takiej "no tej z makrelą" :-)
Ciasto na pizzę z tego przepisu, jedynie podsypywałam mąką krupczatką (można jej też dodać trochę do ciasta będzie bardziej chrupiąca)
1 mała cukinia (o małej średnicy)
połowa wędzonej makreli
200 g pieczarek
kawałek czerwonej słodkiej papryki (zielona też pasuje)
1-2 małe cebule
zioła suszone : bazylia
zioła świeże: tymianek, oregano
oliwa (użyłam Oliwy z oliwek extra vergine z dodatkiem naturalnego peperoncino - Royal).
sól
ser na wierzch (jaki lubicie)
Przygotowujemy ciasto według tego przepisu.
Wyrośnięte i odpowietrzone rozkładamy rękoma na blasze (ja nigdy nie wałkuję tylko rozprowadzam zwilżoną w oliwie ręką, ciasto jest delikatne i idzie to dość łatwo).
Rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy zeszkloną posoloną cebulkę i pieczarki(aby puściły soki), krążki cukinii ze skórą, kawałki obranej ryby i paprykę.
Posypujemy ziołami, doprawiamy.
Smacznego!
Hihi też się zdziwiłam pizza z makrelą?? Najważniejsze ze smakowała, może kiedyś i ja się odważę:)
OdpowiedzUsuńOdważ się, naprawdę smaczna!
UsuńZ makrelą jeszcze nie jadłam, u mnie dzisiaj też pizza :)
OdpowiedzUsuńpycha jestem pewna ze ta makrela smakowala niesamowicie !
OdpowiedzUsuńpizza <33333333 !!
OdpowiedzUsuńja planuję zrobić jakoś na dniach, pizzę z sosem bolognese :)
Pomysł bardzo mi się podoba. Ja makrelę dodaję nawet do jajecznicy :)
OdpowiedzUsuńO to ciekawe, nie próbowałam:)
UsuńUwielbiam pizzę, mniam! :)
OdpowiedzUsuńsmakowite składniki!:)
OdpowiedzUsuńAle Zuza nam zorganizowała ucztę...dla oczu:) Idę sobie coś zrobić jeść..bo naprawdę zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńZuzieńko...pizza wygląda zjawiskowo:))
Dziękuję Elu za tak miłe słowa :) serce roście, jak mówił poeta:)
UsuńTo ja poproszę kawałeczek na wynos jak można:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, już pakuję ;-)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPrzymykam oko na tę makrelę i przepis lubię :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała pizza!
OdpowiedzUsuń