W najbliższym czasie trochę egzotyki zapowiadam :)
W końcu są wakacje no i akcja Bliski Wschód.
Zapraszam!
Chlebki:
zaczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
Połączyć składniki, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1.5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
Połączyć mąkę i sól, dodać zaczyn drożdżowy. Połączyć wszystkie składniki.
Dolać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto 10 minut.
Odstawić pod przykryciem aż podwoi objętość (1h 15 minut)
Musimy pamiętać aby nie przesuszać ciasta.
Podzielić je na kulki ( wielkości mandarynki), obtoczyć w mące i odkładać na tacę, trzymać przykryte ściereczką.
Wałkujemy równe placuszki, układamy po kilka sztuk, oddzielając
np. ręcznikiem papierowym aby się nie sklejały.
Piec na suchej, mocno rozgrzanej patelni po obu stronach.
Do chlebków był dość nietypowy dodatek, ale zapewniam że smaczny i pasujący do chlebków:)
Ekspresowa pasta rukolowa z tahiną
duży pęk rukoli
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej (tahina)
mała cebula
1 pomidor obrany ze skórki
sok z 1 limonki
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej kolendry
oliwa
sól, pieprz
Miksujemy składniki w blenderze i gotowe:)
Przepis na chlebki znaleziony kiedyś w necie : tutaj
Jak egzotyka, to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńo, fajny i łatwy przepis na chlebki, wykorzystam na pewno, dziekuję :)
OdpowiedzUsuńtakiej pasty jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) mniam!
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ; ) Chlebek muszę wypróbować, bo bardzo ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
UsuńChlebki są świetne, bardzo je lubię :) pasty nie próbowałam - czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuńpita-czarnuszka-rukola... jakże ja mogłam to przeoczyć! :)
OdpowiedzUsuńoj .....czarnuszkę można polecić wszystkim mężczyznom :) mnie neistety jakoś "pita" nie chce wychodzić.
OdpowiedzUsuń