Proste i szybkie danie. Dobre na szybki lunch lub obiad.
Podane z sałatką będzie bardziej urozmaicone, można użyć jako dodatku do dań mięsnych lub rybnych.
Jeden z pierwszych przepisów jaki postawnowiłam wytestować z nowej książki -
letniej edycji Kuchni Pięciu Przemian czyli
"Lato w Kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej wydawnictwa Illuminatio.
Książka niepozorna ( mały format), a zawiera mnóstwo przepisów na dania wegetariańskie, wiele z prostych i dostępnych składników, z bardzo przystępnie opisanym sposobem przygotowania.
Obfituje też w przepisy na potrawy bezglutenowe, które łatwo jest odnaleźć ponieważ są specjalnie oznaczone w spisie treści.
Mamy dział Zupy na lato, Surówki i sałatki (mnóstwo pysznych), Dania ciepłe, Warzywne, przykład jak ciekawie wykorzystać sezonowe warzywa.
Przekąski ( tu spodobały mi się pasty do chleba), Desery ( głównie na bazie owoców sezonowych), a nawet Przetwory (kiszona papryka lub nalewka z zielonych orzechów).
Wszystko klarownie opisane.
Dużo zdjęć które inspirują i zachęcają do wypróbowania przepisów.
Dużo zdjęć które inspirują i zachęcają do wypróbowania przepisów.
Piszcie jeśli coś Was zainteresuje w książce lub macie jakieś pytania.
A tu moje przepisy na Fb stronie wydawnictwa : klik z edycji WIOSENNEJ :)
Czym charakteryzuje się lato w Pięciu Przemianach? (więcej informacji)
Poznaliście już kilka potraw z Wiosny ( wiosenna zupa pomimidorowa - tu też więcej o samej filozofii kuchni, kotleciki jaglane z orzechami), tym razem postaram się przedstawić kilka przepisów z nowej książki. Zapraszam. Zaglądajcie.
Będzie dość zielono w najbliższym czasie, jako że mamy pełnię lata:)
Przepis z działu Dania ciepłe - Placki z cukinii, nieco zmodyfikowałam
(D) 1 średnia cukinia (taka o większej średnicy ale małej ilości pestek)
(O) 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
(Z) 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki (pominęłam)
(M) 2 ząbki czosnku, szczypta ostrej sproszkowanej papryki (zastąpiłam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem)
(W) sól do smaku
(D) 2-3 łyżki mąki ( zastąpiłam bułką tartą )
ode mnie:
2 jajka (lub jedno jeśli cukinia jest mała, moja była spora)
bułka tarta do obtaczania
pieprz Swieżo mielony
suszony czosnek niedźwiedzi Royal Brand ( ok. 2 łyżeczki)
olej do smażenia
Cukinię kroimy w krążki grubości 8 mm (jeśli cukinia jest duża i ma pestki to trzeba je wydrążyć), solimy. Posypujemy tymiankiem, pieprzem i dzikim czosnkiem.
Odstawiamy na pół godziny.
Odstawiamy na pół godziny.
Jajka rozkłócamy widelcem, dodajemy soli i pieprzu oraz jeszcze łyżeczkę czosnku.
Rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Krążki cukinii zanurzamy w jajku, następnie w bułce (lekko tylko) i smażymy na złoto po obu stronach.
uwielbiam panierowaną cukinkę, a z czosnkiem jeszcze nie próbowałam - czas najwyższy :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowany-pstrag-z-farszem-pomidorowym/
OdpowiedzUsuńLubię takie proste rozwiązania :)
OdpowiedzUsuńraz dwa i pyszne jedzonko- lubię takie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukienię tak przyrządzoną, choć z czosnkiem nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, cukinia potrzebuje konkretnej przyprawy inaczej jest mdła.
Usuńmh, pycha :)
OdpowiedzUsuńsuper, pysznie i prosto:))
OdpowiedzUsuńna sam widok się oblizuję:) wspaniała cukinia!
OdpowiedzUsuńAle apetytu mi narobiłaś:) Kinga
OdpowiedzUsuńoj lubię taką cukinię i to bardzo!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w książkowej akcji! :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwww.smakiemsietoczy.blogspot.com
Przykro mi, jednak przepis nijak się ma do zasad kuchni pięciu przemian...
OdpowiedzUsuńNaprawdę, a to dlaczego, jestem ciekawa?
Usuń