Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Dość konkretne w strukturze a przy tym wilgotne i nie aż tak słodkie.
Kawałek tego ciasta użyłam kiedy robiłam Czekoladowe kule.
Z doświadczenia wiem, że płatki "wysysają" całą wilgoć w trakcie pieczenia
dlatego dodałam konfiturę żurawinową do masy.
Pasowałby tu jakiś akcent kwaskowy również przy podaniu, dla przełamania smaku.
250 g płatków owsianych,
400 ml wrzącej wody,
150 g cukru
100g ciemnego brązowego cukru,
125g miękkiego masła,
2 duże jajka,
200g mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 łyżki kwaskowej konfitury np. żurawinowej
180g posiekanej gorzkiej czekolady (część dałam na wierzch),
100g posiekanych orzechów włoskich,
kakao do posypania
Dno tortownicy o średnicy 21 (może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto do formy i posypać kawałkami czekolady.
bardzo apetycznie wygląda, wczoraj tez upiekłam czekoladowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZ żurawiną i czekoladą, to musiało smakować! :)
OdpowiedzUsuńOj smakowało:)
UsuńTo jest świetny sposób na oswojenie żurawiny, po takim cieście polubiłabym ją na 100% :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno, bo w sumie wcale jej nie czuć tu aż tak:)
UsuńRównie dobrze może to być każda inna kwaskowa konfitura, np. z czarnej porzeczki
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńjak ono pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńciasto owsiane brzmi pysznie ale i zdrowo, więc chętnie bym spróbowała kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWpisuję do mojego notatnika - przepis super, a zdjęcia do schrupania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Dziękuję i polecam:)
Usuńpozdrawiam również
ciekawy przepis - niby czekoladowe, ale podpadające pod dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńNo z tym dietetycznym to bym polemizowała, ale dobre jest;)
UsuńZrobione, niestety wyszedł trochę gniot - ciężkie, gliniaste...
OdpowiedzUsuń