05 lutego 2013

Czekoladowe ciasto owsiane




Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Dość konkretne w strukturze a przy tym wilgotne i nie aż tak słodkie.
Kawałek tego ciasta użyłam kiedy robiłam Czekoladowe kule.
Z doświadczenia wiem, że płatki "wysysają" całą wilgoć w trakcie pieczenia
dlatego dodałam konfiturę żurawinową do masy.
Pasowałby tu jakiś akcent kwaskowy również przy podaniu, dla przełamania smaku.








250 g płatków owsianych,
400 ml wrzącej wody,
150 g cukru 
100g ciemnego brązowego cukru,
125g miękkiego masła,
2 duże jajka,
200g mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 łyżki kwaskowej konfitury np. żurawinowej
180g posiekanej gorzkiej czekolady (część dałam na wierzch),
100g posiekanych orzechów włoskich,
kakao do posypania






Płatki zalać wrzątkiem w dużej misce, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do nasączenia. Dodać cukier, masło i jajka i zmiksować. Nadal miksując, dodawać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i solą. Dodać posiekaną na kawałki czekoladę i orzechy, na koniec konfiturę. Zamieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 (może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Wyłożyć ciasto do formy i posypać kawałkami czekolady. 
Piec w 175-180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
Ostudzone ciasto posypać kakao lub cukrem pudrem.











Szybkie ciasta - edycja karnawałowa





14 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda, wczoraj tez upiekłam czekoladowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa i smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z żurawiną i czekoladą, to musiało smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest świetny sposób na oswojenie żurawiny, po takim cieście polubiłabym ją na 100% :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, bo w sumie wcale jej nie czuć tu aż tak:)
      Równie dobrze może to być każda inna kwaskowa konfitura, np. z czarnej porzeczki

      Usuń
  5. ciasto owsiane brzmi pysznie ale i zdrowo, więc chętnie bym spróbowała kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpisuję do mojego notatnika - przepis super, a zdjęcia do schrupania :D
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis - niby czekoladowe, ale podpadające pod dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No z tym dietetycznym to bym polemizowała, ale dobre jest;)

      Usuń
  8. Zrobione, niestety wyszedł trochę gniot - ciężkie, gliniaste...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)