Dodatek gruszek sprawia że szarlotka nabiera innego wymiaru..
Mocno pachnąca kardamonem i goździkami.
Mam ten przepis zapisany w zeszycie jeszcze z czasów sprzed blogowania, niestety nie zapisałam źródła, wtedy jeszcze nie przewidziałam że skuszę się na własnego bloga:)
Wciąż wracam do tego przepisu, tym razem dodałam gruszek, czasem ścieram jabłka na tarce, jednak tym razem miałam ochotę na większe kawałki owoców.
Spód jest miękki, ciasto delikatne i łatwo się kroi, nawet gorące ;)
Można dać tyle owoców ile ma się ochotę ( tak do ok.1 kg), dostosować jedynie wysokość brzegu ciasta.
forma o średnicy 23 cm
2.5 szklanki mąki ( w tym 1 szklanka razowej)
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 jajko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta na obsypanie spodu ciasta 2-3 łyżki
(ja użyłam zmielonych płatków owsianych)
*
3 duże gruszki
3 duże gruszki
3 średnie jabłka
przyprawa do szarlotki Kamis
(cynamon, goździki, imbir, kardamon)
Łączymy mąkę, cukier, sól, proszek z masłem, rozcieramy jak na kruszonkę starając się nie ogrzewać ciasta dłońmi. Dodajemy roztrzepane jajko i śmietanę tak aby wszystko się połączyło. Dzielimy na 2 części - jedną chłodzimy w lodówce, drugą w zamrażalce przez minimum 30 min.
Tę część z lodówki wałkujemy na gr. 3-5 mm, przekładamy do formy, posypujemy bułką lub płatkami aby sok z owoców nie rozmoczył ciasta.
Owoce kroimy na drobne płaske kawałeczki, obtaczamy w przyprawie do szrlotki, wykładamy na ciasto. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na wierzch na tarce.
Dobrze rozgrzewamy piecyk . Pieczemy 45-50 min. w 180 oC.
Szarlotki z gruszkami jeszcze nie jadłam. Wygląda smakowicie. Troszkę mi się ostatnio jabłka przejadły to może czas żeby je na gruszki zamienić. :]
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Zufik! :)
Mam to samo. Miłego dnia!
Usuńdodatek gruszki fajnie się łączy z jabłkiem
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, dawno nie jadłem szarlotki :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tych zdjęciach <3 Przepiękna szarlotka! Z dodatkiem gruszek jeszcze nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa tego połączenia :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, koniecznie spróbuj:)
UsuńSzarlotka z dodatkiem gruszki jest pyszna! Teraz sezon na te owoce, więc muszę w końcu coś z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńintryguje mnie ten dodatek gruszki! :) kiedyś na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńOh uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją dzisiaj. Jest pyszna! Dzięki za podzielenie się takim fajnym przepisem. :) Wstawie przepis na swoim blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że smakuje.
UsuńOczywiście że możesz zamieścić u siebie, będzie mi niezmiernie miło :)