27 czerwca 2012

Veggie Spaghetti


Naoglądałam się w tv gotujących Włochów i nabrałam ochoty na prosty sos pomidorowy..
No i wyszedł nie tylko prosty ale i pyszny, dodałam jeszcze od siebie cukinii i białej fasoli.. zamiast świeżej bazylii - kolendra..nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie;) Choć dla Włochów pewnie byłaby to profanacja:)




a tu mała ściąga z netu z rodzajów makaronu..



Od razu mam ochotę wypróbować nie wypróbowanych, a Wy? ;)




razowy makaron pasta lunga ;)
puszka pomidorów krojonych
fasola biała z puszki (1/2 puszki)
mały pęczek kolendry
ząbek czosnku
pół cukinii
oliwa, masło
duża szczypta płatków chili
odrobina suszonej bazylii
sól

Do średniego garnka wlewamy trochę oliwy + łyżka masła (to jedna ze szkół, masło powoduje że sos ma łagodniejszy i kremowy smak, inne szkoły - chyba z północy Włoch używają tylko oliwy) rozgrzewamy i wrzucamy czosnek (ja przekroiłam ząbek na pół) i lekko go złocimy (nie brązowimy!) i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i chili.
Trzymamy na bardzo małym ogniu aż pomidory zaczną się rozpadać (ok 15-20 minut).
Cukinię kroimy na drobną kosteczkę, odcedzamy fasolkę i płuczemy pod bieżącą wodą.
Dodajemy je do sosu na bardzo krótko 5-8 minut , na koniec posiekaną kolendrę (zostawiamy trochę do posypania). 
U mnie bez sera ale można posypać danie na talerzu.
Buon appetito!!




Pomidorowe inspiracje

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, choć ja pewnie nie wybrałabym makaronu razowego;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go lubię bo jest zdrowy i ma orzechowy posmak:) ale pewnie ze zwykłym też byłoby OK.

      Usuń
  2. A ja ostatnio często robię makaron razowy, orkiszowy, sos też podobny (choć bez fasoli) i jest to jedno z moich ulubionych dań :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło że ktoś też gustuje w takich smakach jak ja;)

      Usuń
  3. jak lubię mięso, to właśnie spaghetti najlepiej smakuje mi z sosami warzywnymi :) bardzo smakowita propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie unikam mięsa ale jakoś mało jemy, a spaghetti podobnie jak ty wolę warzywne, no ewentualnie z kawałkiem ryby na ostro,pieczonej osobno:)wiem że zakrawa na dziwactwo ale naprawdę smakuje:D no a tu fasolka żeby było bardziej treściwe;)

      Usuń
  4. ile ja bym dał za takie spagetti

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)