29 czerwca 2012

Kurczak fusion z zielonym jabłuszkiem



Korzystam z dobrodziejstw ogródka..młoda roszponka, jeszcze zielone jabłuszko które za wcześnie spadło z drzewa i pyszny kurczak "od chłopa" czyli zdrowy i szczęśliwszy od tego z supermarketu..to wszystko zainspirowało mnie i powstała dzisiejsza mieszanka na talerzu;) słodkawy dressing z tymiankiem, marynata w stylu tajskim, wszystko samo się ładnie zgrało. Kurczak wyszedł pyszny i soczysty


4 polędwiczki z kurczaka
pęczek roszponki
plasterki kwaskowego jabłka
limonka

marynata (czyli tym smarujemy polędwiczki): 
olej, sól, pieprz, płatki chili, skórka otarta z limonki, 
starty świeży imbir (ok.łyżeczki)

dressing: olej lniany, sól, tymianek suszony, cukier brązowy,
sok z cytryny, chili w płatkach
(ilość na smak tak aby było bardziej słodkawe niż kwaskowe)


Polędwiczki smarujemy lub obtaczamy w marynacie, ja się spieszyłam więc wszystko wtarłam po prostu:) odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowujemy dressing do sałatki. Roszponkę płuczemy, układamy na talerz, dodajemy cieniusieńkie plasterki jabłka (musi być kwaskowe, nie słodkie). Limonka u mnie na talerzu już tylko do dekoracji.
Mięso układamy na patelni grillowej (lekko posmarowanej tłuszczem) i opiekamy kurczaka dosłownie po parę minut z każdej strony. Układamy na sałatce, polewamy dressingiem i po chwili zjadamy:) Smacznego!



***

I jeszcze poza tematem kurczaka, polecam gorąco artykuł - naturalne filtry przeciwsłoneczne. Poczytajcie jak się dodatkowo wspomagać dietą dla ochrony przed szkodliwym działaniem słońca.
Dodatkowo tu więcej.




14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenie smaków! Słodki i słony. Genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek kwaskowego jabłuszka i limonki jest koniecznym przełamującym dodatkiem;)

      Usuń
  2. Próbowałam kurczaka już w tylu różnych wersjach, a z jabłkiem jeszcze nigdy. Ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drób z owocami. Na lato z lekką sałatą to idealny obiad.
    Już wiem co dziś zjem :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna porpozycja, podoba mi się marynata i dodatek zielonego jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzę, że u Ciebie fusion, u mnie też już wkrótce, ale ja będę łączyć dwie zupełnie inne tradycje kulinarne niż Ty. Kurczaczek wyszedł Ci super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa Twojej pizzy;) u mnie wszystko wychodzi fusion bo korci mnie żeby coś namieszać w przepisie;D

      Usuń
  6. A z zielonych jabłuszek-jest ich w nadmiarze w naszym ogródku-był jeszcze pyszny jabłecznik z budyniem: mniam,mniam :-)Jabłuszka smażone na karmelizowanym cukrze,pokrojone w kosteczkę,oczywiście z cynamonem.
    Mama

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka jako dodatek do mięsa to bardzo dobre i sprawdzone rozwiązanie. U Ciebie bardzo ładnie podane. pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)