20 czerwca 2012

Pesto z rukoli z porzeczkową nutą





Co można zrobić jak się ma górę świeżej rukoli prosto z ogródka?..pyszne pesto!
Jest mi trudno podać dokładne ilości składników, bo robiłam wszystko na oko, podaję proporcje:




ok. litr listków rukoli
chlust oliwy (ok 4-5 łyżek) użyłam oleju lnianego
mały chluścik wody
sok z cytryny ( ze 3 łyżki)
ząbek czosnku
sól, pieprz
garść migdałów w całości ze skórką
świeży tymianek cytrynowy
mały pęk oregano

chili w płatkach
porzeczka czerwona (konieczny dodatek na posypanie)





Wkładamy wszystko do blendera (oprócz porzeczek) i miksujemy na gładko, smakujemy i ewentualnie ulepszamy do smaku ;) masa powinna mieć zdecydowany smak, w połączeniu z makaronem łagodnieje..
Można zamiast migdałów użyć orzechów lub pestek słonecznika, to również wypróbowane wersje czekające w lodówce;)
Ta wersja podana z makaronem, pesto dodałam do sosu beszamelowego z dodatkiem startego drobno sera. Makaron po ugotowaniu lekko odsączamy, od razu mieszamy z sosem, posypujemy chili i owocami porzeczki, które dają niesamowity wytrawny smaczek całości. Polecam wypróbować.





6 komentarzy:

  1. Odkrywczo i ciekawie. Aż muszę takiego pesto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...baaardzo smaczna potrawa!A była jeszcze zupa rukolowa :-) Zresztą rukola rośnie jak chwast: nie ma żadnych wymagań,szybko i nawet chwasty nie zdążą wyrosnąć,więc i pielenie odpada :-)Od wiosny do jesieni dosłownie co 3 tygodnie zbiory...no właśnie, tylko problem co z taką ilością rukoli robić? Może ktoś zna jeszcze inne przepisy?
    Mama

    OdpowiedzUsuń
  3. Zobaczyłam Boga na tym talerzu, chociaż w niego nie wierzę - w sumie wierzę tak troszkę z powodu darów natury - one się wydają dziełem skończonym:D Człowiek już trochę mniej... ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co odpowiedzieć, miło jak człowiekowi coś wyjdzie na tym talerzu, a jeszcze milej jak ktoś to doceni:)dary natury są nam dane, a grzech z nich nie korzystać:) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)