18 czerwca 2022

Kwiatowy jogurtowiec na spodzie z gofrów

Bardzo urokliwe ciasto, u nas gościło na Dzień Matki, Dzień Dziecka i kilka innych okazji, zawsze cieszy oko i smakuje nieźle. Proste i szybkie w wykonaniu. Orzeźwiające w smaku, nie za słodkie. Inspiracja z interneru, przerobiona jak zwykle po swojemu 😉 Jedyną uwagę mam do galaretek na wierzchu, te przezroczyste sprawdzają się najlepiej, są łagodne w smaku, dobrze pasują i ciasteczka są dobrze widoczne. 






Blaszka 20x30 cm

1 opakowanie gofrów  250 g

1 duże opakowanie ciasteczek "rozetek" kruchych z marmoladą ( ok. 250 g)

duża śmietana kremówka w kubeczku 30 % ( 350 ml) 

duży jogurt kremowy naturalny ( 300-400 g)

cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) 

3 serki waniliowe typu Danio lub innej firmy

20 g żelatyny

2 galaretki na 500 ml przezroczyste smak cytrynowy lub truskawkowy  (rozpuścić w 700 ml wody)

Wykonanie:

Wykładamy gofry na spodzie blaszki, szczelnie, dokrawamy jeśli coś nie pasuje.

Przygotowujemy masę śmietankową: najpierw w osobnym naczyniu miksujemy śmietankę kremówkę prawie na sztywno. W drugim naczyniu łączymy serki, jogurt, dosmaczamy cukrem pudrem lub erytrolem. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy na malutkim ogniu z odrobiną wody, tak aby się rozpuściło ale nie zagotowało (!). Dodajemy do żelatyny parę łyżek masy z jogurtów, mieszamy i wszystko łączymy z masą, dodając jednocześnie ubitą wcześniej śmietanę. Wylewamy na gofry i odstawiamy na 5 minut do lodówki do lekkiego stężenia, następnie układamy na wierzchu ciasteczka i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy na ciasteczka ostudzoną, tężejącą galaretkę. Chłodzimy co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc.





6 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)