23 lutego 2022

Puchate rogaliki drożdżowe

 


Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Puszyste, leciutkie i mięciutkie (również na drugi dzień). Może skusicie się na nie zamiast pączków 😉 Pasuje w zasadzie każde nadzienie, u nas  czekolada wygrała z marmoladą. 





Składniki:

500 g mąki tortowej

250 ml ciepłego mleka

30 g drożdży

90 cukru pudru lub drobnego + wanilia

100 g masła roztopionego

2 jajka + 1 do posmarowania

Dodatkowo: tabliczka czekolady lub marmolada jako nadzienie


Przygotowujemy zaczyn: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 10 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka, zaczyn, roztopione masło, mieszamy składniki, a potem wyrabiamy chwilę do uzyskania gładkiej elastycznej masy (nie może się kleić, w takim przypadku podsypujemy odrobiną mąki i sprawdzamy, polecam natłuścić dłonie odrobiną oleju). Ciasto przykrywamy ściereczką na 30 minut (do podwojenia objętości).

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4-6 części (jeśli chcecie uzyskać więcej małych rogalików to na 6 części). Z jednego kawałka formujemy kulkę, wałkujemy okrąg podsypując mąką. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na środku każdego układamy nadzienie (kawałek czekolady lub pół łyżeczki marmolady). Następnie rolujemy ciasto od podstawy trójkąta, ściskamy lekko końce i formujemy rogaliki. Powtórzyć z każdą częścią ciasta. Układamy rogaliki w odstępach na blasze, czekamy chwilkę aż podrosną ( 10-15 minut), smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do rozgrzanego piecyka na 180 stopni na 12-15 minut, pieczemy do zrumienienia.


źródło przepisu, dziękuję 




12 lutego 2022

Szybkie i efektowne ciasto czekoladowe z YT bez pieczenia

Przepis znaleziony na YT na zagranicznym kanale. Kremowo czekoladowe, cieszy oczy i kubki smakowe. Przepraszam nie podam linku bo i tak sporo zmieniłam w kremie :) Spodobało mi się jak misternie układa się spód z ciastek do tego szybkiego ciasta, ale to jedyna trudność chyba, poza tym jest tak proste że dziecko je wykona. Po przekrojeniu wychodzi ciekawy efektowny wzór. Najlepiej zrobić ciasto wieczorem, zostawić w lodówce na noc, a kroić następnego dnia, tak aby herbatniki i biszkopty miały czas zmięknąć.