08 września 2021

Ciasto jogurtowe przepis kubeczkowy

 W necie krąży mnóstwo takich przepisów na ciasta "kubeczkowe", czyli proporcje składników mierzone są tym samym kubeczkiem po jogurcie. Wypróbowałam niejeden, ale efekt końcowy nie zawsze był idealny albo daleki od moich oczekiwań. Chciałam czegoś puszystego, ale nie suchego, wilgotnego, ale nie za bardzo, aromatycznego i kojarzącego się typowo z lekkim domowym ciastem do herbaty.

Poniższy przepis powstał jako wypadkowa różnych prób. Jest takie jak powinno, delikatne, puszyste, przyjemnie rozpływa się w ustach, lekko wilgotne, a zapach w trakcie pieczenia kojarzy się pysznie i domowo. Powiem nieskromnie że ciasto u nas schodzi "na pniu", nie nadążam z krojeniem. Raz udało się zachować kilka kawałków do drugiego dnia, przechowałam je zamknięte w pudełku, ciasto zyskało na intensywności smaku. U nas sprawdza się dodatek ekstraktu migdałowego, daje charakterystyczny zapach i smak. Można użyć zamiennie soku lub skórki z cytryny. Szczerze polecam to ciasto.