26 lutego 2016

Krajanka z dżemem



To pyszne ciasto w starym stylu urzeka prostotą smaku i wykonania.
Przywołuje na myśl podwieczorki u babci z popołudniową herbatką...
Czy może być coś lepszego niż połączenie kruchego spodu i wierzchu z wilgotnym kwaskowym środkiem ?!
Aż strach pomyśleć jak niewiele składników potrzeba żeby przygotować coś dobrego.
Kiedy brak świeżych sezonowych owoców słój dobrego dżemu też może nas uratować.
W każdym razie bardzo polecam ten wypiek!





3 szklanki mąki ( w tym dałam 1 szklankę krupczatki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
350 g kwaskowego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki z całymi owocami)


Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałeczki zimnego masła i siekamy kruszonkę lub rozcieramy palcami  ( polecam nóż do kruchego ciasta - taka podkowa), potem dodajemy roztrzepane jajko, skórkę pomarańczową i jogurt. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego sypkiego piasku.
Formę 20x 30 cm wyłożoną papierem wypełniamy 2/3 kruszonki, lekko ją ugniatamy, wykładamy dżem, posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piecyku w 190-200 stopniach ok 30 -35 minut, aż wierzch się zrumieni. Po krótkim przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Nie muszę dodawać że ciepłe ciasto smakuje najlepiej ;-)

Smaku na ciasto narobiła mi Niebieska Pistacja.


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam proste receptury - nie można zepsuć, robią się praktycznie same, bezproblemowe, z kilku dobrych składników, można robić razem z dziećmi bez stresu, że coś się zważy, a w dodatku odmierzanie składników najczęściej jest intuicyjne więc na szybki codzienny wypiek idealne. Ja najczęściej robię z trzech składników podstawowych (mąka, masło i cukier) z drobnymi akcentami (płatki owsiane lub wiórki kokosowe, aromatyczne dodatki) oraz owocowy wsad - idealne proste smaki, a z gałką lodów śmietankowych czy kleksem bitej śmietany może konkurować z wykwintnymi deserami :) Przecudny pomysł na dzisiejszy podwieczorek podsunęłaś :) Dziękuję i pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Tobie Agnieszko dziękuję za przecudny komentarz :) Właśnie proste rzeczy smakują najlepiej i dzieci je chętnie zjadają. Podsunęłaś mi pomysł na wersję kokosową! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Herbata, dobra książką, kawałek krajanki i jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta, które są z prostych przepisów. A ciasta z kruszonką uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakaś magia w tej kruszonce jest, prawda ? ;-)

      Usuń
  4. I znów słodkości i znów mam smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne, a zamiast dżemu może być coś innego?mam na myśli owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, chociaż z owocami sprawdza się to ciasto, robi się je podobnie : http://zufikowo.blogspot.com/2014/06/kruche-owsiane-ciasto-z-truskawkami.html

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)