12 września 2015

Półkruche ze śliwkami

Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami ze śliwkami, to jedne z moich ulubionych.
Wpadła mi w ręce sierpniowa gazetka Smaki Życia, w oryginale były wiśnie, ale pomyślałam że ze śliwkami to ciasto będzie też niezłe. I nie pomyliłam się. Dodałam parę przypraw i wyszło bardzo dobre ciacho. Polecam z czystym sumieniem. Na wierzchu jest chrupiące, w środku mięciutkie, owoce się przyjemnie skarmelizowały. Przygotowanie trwa migiem, piecze się trochę, ale warto poczekać ;-)







200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół kilo śliwek ( użyłam odmiany o małych owocach)
wanilia
cynamon

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Umyte śliwki przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestkę i obsypujemy delikatnie cynamonem.
Ciasto : mąkę, proszek, cukier i sól , szczyptę wanilii łączymy z posiekanym zimnym masłem, robimy kruszonkę, a na koniec wbijamy całe jajka i szybko zagniatamy ciasto. Nie trzeba chłodzić.
Wykładamy ciastem blachę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ręką rozprowadzamy równo ciato ( nie ubijamy zbyt mocno). Na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu, lekko dociskamy owoce w ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-50 minut. Jak się zrumieni, sprawdzamy patyczkiem. Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


12 komentarzy:

  1. Ja też lubię bardzo ciacha ze śliwkami :-) super ci wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho, uwielbiam kruche z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniec lata i początek jesieni, to mój ulubiony czas. Pamiętam jak w ogrodzie mojej babci zbieraliśmy śliwki i jak później w całym domu pachniało świeżym ciastem ze śliwkami, ba pamiętam nawet smak tego ciasta :) Takie rzeczy są w zakamarkach naszej pamięci wiecznie żywe. Dawno nie jadłam i zatęskniłam - dziękuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam ciasta ze śliwkami :_)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze są takie proste ciasta ze śliwkami :) Do tego jeszcze kubek mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardziej jak ucierane, niż półkruche, ale jak dla mnie? Bomba! Ciasta ze śliwkami są naaajlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto! *.*
    Z pewnością jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)