4 pętka kiełbasy białej surowej
oliwa do skropienia
majeranek
pieprz
sos:
150 ml mleka
150 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka mąki
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
czubata łyżka tartego chrzanu (lub dobrego ze słoiczka) - możecie dać oczywiście mniej, wedle smaku
Karmelizowana marchewka:
2 średnie marchewki pokrojone w słupki
wrzątek +sól+odrobina cukru
1łyżka masła + starta gałka muszkatołowa ( jakieś 1/4 łyżeczki)
posiekana natka pietruszki
Kiełbasę zaparzamy , odsączamy, układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą.
Kiełbasę posypujemy pieprzem i majerankiem. Zapiekamy wstępnie samą kiełbasę ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos i marchewkę. Marchewkę wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek na parę minut tak by lekko zmiękła ale pozostała krucha. Potem rozgrzewamy masło z gałką muszkatłową na patelni, wrzucamy odsączoną z wody marchewkę i krótko szklimy. Odstawiamy.
Sos: roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i rozprowadzamy chwilkę smażąc. Zalewamy mlekiem i śmietanką, dorzucamy czosnek i przyprawy, gotujemy na wolnym gniu mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy łyżkę chrzanu na koniec.
Wyciągamy z piecyka podpieczoną kiełbasę, zalewamy sosem, dodajemy marchewki, posypujemy natką i zapiekamy jeszcze razem ok.10 minut. Gotowe.
Taka kiełbasa w takim sosie, to jest moje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na białą kiełbasę :-)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że musiało to być smaczne:) żeby jeszcze tylko można było dostać dobrą kiełbasę białą bez tych wszystkich zmielonych dziwnych elementów...
OdpowiedzUsuńOlu, mięso dobrej jakości to dziś skarb, jesli tylko mamy możliwość wybiermy dobre, albo nie jemy jeśli jest kiepskiej jakości. Tak to u mnie w domu działa.
Usuńno w końcu cos dla chłopaków:)) mniamiiii:)
OdpowiedzUsuńPawel:)
Specjalnie dla Was ;-)
UsuńJa bardzo chętnie, ale bez tej marchewki :) Buziole
OdpowiedzUsuńWiem wiem, oki dla Ciebie wyjmę mrchwkę :D buziaki
UsuńMniam mniam ... ale musi pięknie pachnieć.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na białą kiełbasą, mój mąż jest jej fanem ;)
OdpowiedzUsuńbravo dla tego pana , wie co dobre:)
UsuńPawel
Uwielbiam!!! Wszystkie składniki tego dania!!! To akurat coś dla mnie:) Pozdrawiam Zuziu:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos... Mam jeszcze około kilko pieczeni i chętnie zmienię jej trochę "nastrój" :)
OdpowiedzUsuńJa czasem zapiekam białą kiełbasę z jabłuszkiem, tez pyszna...
OdpowiedzUsuńJak patrzę na takie pyszności, to chcę, by znowu była Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńMiło mi Patrycja, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń