06 kwietnia 2015

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Jeszcze w tematyce Świąt. Podejrzałam kiedyś Jakubiaka na kuchni+ jak przyrządzał coś w podobnym stylu. Nie chcę robić reklamy temu panu, ale danie mnie zaciekawiło, zrobiłam i wyszło smakowite i warte zareklamowania, choć to oczywiście moja wolna interpretacja, a nie dosłowna :)






4 pętka kiełbasy białej surowej
oliwa do skropienia
majeranek
pieprz

sos:
150 ml mleka
150 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka mąki
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
czubata łyżka tartego chrzanu (lub dobrego ze słoiczka) - możecie dać oczywiście mniej, wedle smaku

Karmelizowana marchewka:
2 średnie marchewki pokrojone w słupki
wrzątek +sól+odrobina cukru
1łyżka masła + starta gałka muszkatołowa ( jakieś 1/4 łyżeczki)

posiekana natka pietruszki


Kiełbasę zaparzamy , odsączamy, układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą.
Kiełbasę posypujemy pieprzem i majerankiem. Zapiekamy wstępnie samą kiełbasę ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos i marchewkę. Marchewkę wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek na parę minut tak by lekko zmiękła ale pozostała krucha. Potem rozgrzewamy masło z gałką muszkatłową na patelni, wrzucamy odsączoną z wody marchewkę i krótko szklimy. Odstawiamy.
Sos: roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i rozprowadzamy chwilkę smażąc. Zalewamy mlekiem i śmietanką, dorzucamy czosnek i przyprawy, gotujemy na wolnym gniu mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy łyżkę chrzanu na koniec.
Wyciągamy z piecyka podpieczoną kiełbasę, zalewamy sosem, dodajemy marchewki, posypujemy natką i zapiekamy jeszcze razem ok.10 minut. Gotowe.




Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V





17 komentarzy:

  1. Taka kiełbasa w takim sosie, to jest moje ulubione danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na białą kiełbasę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że musiało to być smaczne:) żeby jeszcze tylko można było dostać dobrą kiełbasę białą bez tych wszystkich zmielonych dziwnych elementów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, mięso dobrej jakości to dziś skarb, jesli tylko mamy możliwość wybiermy dobre, albo nie jemy jeśli jest kiepskiej jakości. Tak to u mnie w domu działa.

      Usuń
  4. no w końcu cos dla chłopaków:)) mniamiiii:)


    Pawel:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bardzo chętnie, ale bez tej marchewki :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem wiem, oki dla Ciebie wyjmę mrchwkę :D buziaki

      Usuń
  6. Mniam mniam ... ale musi pięknie pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na białą kiełbasą, mój mąż jest jej fanem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bravo dla tego pana , wie co dobre:)

      Pawel

      Usuń
  8. Uwielbiam!!! Wszystkie składniki tego dania!!! To akurat coś dla mnie:) Pozdrawiam Zuziu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy sos... Mam jeszcze około kilko pieczeni i chętnie zmienię jej trochę "nastrój" :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja czasem zapiekam białą kiełbasę z jabłuszkiem, tez pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak patrzę na takie pyszności, to chcę, by znowu była Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)