15 marca 2015

Idealna babka cytrynowa

To przepis klasyczny na babkę "Quatre quarts", o łatwych do zapamiętania proporcjach w przepisie ( stąd nazwa bo wszystkiego jest ćwierć kilo). Puszysta i aromatyczna, pozostaje wilgotna przez kilka dni po upieczeniu , o ile tyle przetrwa ;-)
Jeśli już piekę babkę to najczęściej z tego przepisu, jest niezawodny. Jeśli zrobicie wszystko według przepisu to uda się na pewno. Wymaga trochę ucierania i nie próbujcie iść na skróty i dodać np. wszystkie jajka na raz lub całą mąkę od razu, ciasto nie będzie tak puszyste.
Babkę pieczemy w średniej temperaturze piecyka 170 stopni. Do dzieła!





4 duże jajka ( jeśli średnie to 5)
250 g cukru pudru
250 g bardzo miękkiego masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli ( 1/4 łyżeczki)
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z dużej cytryny




Lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% + cukier puder ok. 1 szklanki
Śmietanę lekko podgrzewamy w garnuszku i dodajemy tyle cukru pudru aby uzyskać
odpowiednią gęstość mieszamy dokładnie.



WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! **

Masło i jajka wyjąć z lodówki wcześniej. Nie mogą być zimne.
Masło ucieramy mikserem do puszystości, potem dodajemy przesiany cukier puder i dalej cierpliwie ucieramy aż masa nabierze lekkości.
Dodajemy po jednym jajku, po każym miksując ciasto.
Wlewamy sok z cytryny i skórkę *.  Teraz partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą i miksujemy do połączenia składników. Masa jest gęsta. Wykładamy do dokładnie natłuszczonej i obsypanej mąką foremki z kominem.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce.





*Na tym etapie ciasto się lekko zważy ( przez połączenie się masła i płynu) ale to nic, bo po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.

** Ogólne uwagi i sekrety udanej puszystej babki. Ciasta ucierane zawsze mi wychodzą, pod warunkiem:
 - składniki, czyli jajka, masło, jogurt, mleko itd. muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, inaczej ciasto się nie uda
- należy dość długo i cierpliwie ucierać na początek bardzo miękkie masło z cukrem na jasną masę, tak by nie było grudek cukru, a jajka dodawać stopniowo po jednym za każdym razem ucierając
- po dodaniu mąki z proszkiem nie miksować już zbyt długo, tylko do połączenia składników i najlepiej dodawać płyn (czyli mleko, jogurt lub maślankę zależy od przepisu) i mąkę na zmianę, wtedy ciasto nie traci lekkości.
- piekarnik nie może być nastawiony na zbyt wysoką temperaturę ( najlepiej 160-170 na termoobiegu) bo ciasto ucierane rośnie powoli, pieczenie trwa ok. 45-55 minut

Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

 




20 komentarzy:

  1. Znam te proporcje - u mnie robi się keksa właśnie używając tej samej ilości mąki, cukru i tłuszczu.... ciasto wychodzi z takiego przepisu bardzo dobre, a Twoja babka prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe bo mnie keks kojarzy się raczej z ciężkawym ciastem, a ta babka jest wyjątkowo puszysta.
      Trzeba przetestować i wrzucić bakalie ;-)

      Usuń
  2. Dziekuje za podzielenie sie super przepisem-bardzo lubie cytrynowy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasta cytrynowe są pyszne- lekkie i bardzo orzeźwiające:)
    babka wygląda pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko ona jest naprawdę idealna. Piękna, leciutka i puszysta. Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ta baba :-) ja cytrynowe słodkości uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie!!! wspaniała i puszysta , cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, fantastyczna babeczka, uwielbiam cytrynowe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krys, Marzena, Beata i Ewa dziękuję kobiety drogie za te komplementy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo, bardzo pysznie ! :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak ładnie ozdobiłaś, już Wielkanoc tu czuć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, cudnie wygląda :) Uwielbiam takie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentuje się cudownie! przepis zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna, faktycznie wygląda bardzo (!) puszyście!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)