22 lipca 2014

Cukinia z cieciorką na ostro


Czasem powstaje coś z tzw. niczego, a to co powstało uważam za smaczny dodatek do wielu dań lub danie samdzielne, wszystko zależy od tego jak bardzo jesteście głodni i ile macie czasu, a na wykonanie mojej propozycji potrzeba czasu niewiele, bo też mało go mam w ostatnim czasie, ale staram się z całych sił aby zajrzeć do Was choć na chwilę i przedstawić co w mojej kuchni się pojawia.

Dziś połączenie 2 składników, które bardzo lubię i uważam za uniwersalne, ale też mocno inspirujące, zatem inspirujcie się i smacznego!





300 g ugotowanej cieciorki ( można użyć puszkowej - sprawdźcie skład powinna być sól i woda) 
1 średnia/mała cukinia ze skórką - zielona
chili ( można użyć płatków chili z pestkami lub papryczki pepperoncini* max 1 sztukę)
1 płaska łyżczka bazylii siekanej BIO suszonej
1 ząbek czosnku
sól do smaku
olej do smażenia ( o neutralnym smaku) 2 łyżki
2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
olej sezamowy do skropienia




Cukinię kroimy w dość drobną kosteczkę, taką ok. 1 cm, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, solimy aby pozbyć się nadmiaru soku. Kiedy cukinia będzie lekko zrumieniona dodajemy do niej wcześniej ugotowaną cieciorkę, chili i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy czosnkiem ( nie wcześniej bo się przypali i zrobi gorzki - można przecisnąć przez praskę lub posiekać) i bazylią.
Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, czekamy aż składniki się połączą. Gotowe! Skropcie odrobinką oleju sezamowego - podkręci smak!


* jeśli używacie papryczki  pepperoncini, nie przesadzcie bo jest bardzo ostra, na taką ilość wystarczy jedna mała sztuka, wrzucamy na olej na początku smażenia - odda do dania całą ostrość i aromat


Lato w pełni!Cukinia 2014

14 komentarzy:

  1. Ale smacznie namieszałaś :) Lubię tak. Do tego bazylia i czosnek. Ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam, a już wiem, że lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by Ci smakowało, ja Twoje potrawy też w ciemno lubię :)

      Usuń
  3. ja tez zwykle korzystam z puszkowej cieciorki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma dobry skład to czemu nie, oczywiście najlepiej namoczyć i ugotować swoją, ale nie zawsze jest czas :)

      Usuń
  4. bardzo ciekawe :) ja też najbardziej lubię tę z puszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie tu u Ciebie i kolorowo :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurka.. to musi być świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I dobrze bo inspiracji na cukinię nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak wiele, za tak niewiele :)Szybko, smacznie i prosto :) Rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)