09 sierpnia 2013

Ciasto z cukinią i malinami (bez miksera)




Bardzo proste w wykonaniu ciasto, wystarczy wszystko zamieszać łyżką.
Puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi cząstkami owoców (warzyw):)
Powstało w ramach eksperymentu, właściwie trudno je nazwać '"ciasto z owocami", 
ale cukinia jest dla mnie tak wszechstronnym warzywem, 
że i na słodko i wytrawnie używam jej swobodnie.
W tym cieście zastąpiła jabłka. Ponieważ sama cukinia ma smak neutralny, 
wzmocniłam ją sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. 
W cieście wygląda jak kawałeczki jabłka, w smaku tak bardzo się nie różni.




bazą był przepis na muffinki

300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
 30 g cukru malinowego Royal
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

sok z połowy cytryny 
pół dużej cukinii obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm (200 g po pokrojeniu)
garść malin (użyłam zamrożonych)
dodatkowo : 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, płaska łyżeczka cynamonu do obsypania cukinii
plasterki cukinii ze skórką na wierzch ciasta





Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
W jednej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sól.
W drugim naczyniu : rozkłócone jajka, jogurt, olej, wanilię, skórkę z cytryny.
Część cukinii obieramy ze skórki (jeśli ma pestki - wydrążamy je), kroimy na małe kawałeczki, dodajemy soku z cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu (jeśli puści dużo soku to lekko odsączamy).
Pozostałą cukinię użyjemy na wierzch ciasta: kroimy w cienkie płaty (grubości 2 mm) razem ze skórką, obtaczamy w stopionym maśle, 1 łyżce cukru i połowie łyżeczki cynamonu.
Wlewamy masę jogurtowo-jajeczną do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką, pod koniec dorzucając kosteczki cukinii i część z garści malin ( użyłam zamrożonych aby nie rozmiękły bardzo w cieście), wykładamy masę na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki cukinii ze skórką i resztę malin. 
Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia ciasta.
Studzimy i wyjmujemy z formy.







20 komentarzy:

  1. Jak z cukinią i malinami to biorę!
    Przepysznie wygląda (:

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym sobie teraz kawałek takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto! Jestem fanką cukiniowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadlam ciasto z cukinia.. ile czlowiek jeszcze ma do odkrycia.. :D
    a twoje ciasto wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zuzia...moja cukinia była gotowana w cukrze przed dodaniem do ciasta. A Ty widzę poszłaś na całość. Ważne aby było pyszne, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Elu, warto było:)
      Cukinia łatwo przejmuje smaki więc zaryzykowałam i jedynie obtoczyłam w cukrze i cynamonie, tak jak robię to często z jabłkami. I się udało:)

      Usuń
  6. Nietuzinkowy sposób wykorzystania cukinki - ciekawie bardzo:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy eksperyment i wspaniały efekt końcowy. Piszę się na degustację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinia na słodko czemu nie,tylko u mnie musiały by być mniejsze kawałki aby się smakosze nie zorientowali:)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać tylko do środka ciasta, a na wierzch tylko maliny:)

      Usuń
  9. O rany ale ciacho, koniecznie muszę wypróbować w przyszłości, niestety teraz nie mogę ze względu na zdrowie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie trochę przypomina pizzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wyjaśnić, że w ogóle pizzy nie przypomina:)
      To zwyczajne ciasto z owocami, zamiast jabłek jest tylko cukinia.

      Usuń
  11. Ciekawy przepis, do tej pory dodawałam cukinię do czekoladowych wypieków, gdzie zupełnie stapiała się z ciastem, ale takie wykorzystanie też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł, trzeba będzie spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mało co, a przegapiłabym taki przepis! Mniam - dobrze, że maliny dopiero się zaczynają :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)