Bardzo proste w wykonaniu ciasto, wystarczy wszystko zamieszać łyżką.
Puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi cząstkami owoców (warzyw):)
Powstało w ramach eksperymentu, właściwie trudno je nazwać '"ciasto z owocami",
ale cukinia jest dla mnie tak wszechstronnym warzywem,
że i na słodko i wytrawnie używam jej swobodnie.
W tym cieście zastąpiła jabłka. Ponieważ sama cukinia ma smak neutralny,
wzmocniłam ją sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.
bazą był przepis na muffinki
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
30 g cukru malinowego Royal
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
sok z połowy cytryny
pół dużej cukinii obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm (200 g po pokrojeniu)
garść malin (użyłam zamrożonych)
dodatkowo : 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, płaska łyżeczka cynamonu do obsypania cukinii
plasterki cukinii ze skórką na wierzch ciasta
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
W jednej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sól.
W drugim naczyniu : rozkłócone jajka, jogurt, olej, wanilię, skórkę z cytryny.
Część cukinii obieramy ze skórki (jeśli ma pestki - wydrążamy je), kroimy na małe kawałeczki, dodajemy soku z cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu (jeśli puści dużo soku to lekko odsączamy).
Pozostałą cukinię użyjemy na wierzch ciasta: kroimy w cienkie płaty (grubości 2 mm) razem ze skórką, obtaczamy w stopionym maśle, 1 łyżce cukru i połowie łyżeczki cynamonu.
Wlewamy masę jogurtowo-jajeczną do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką, pod koniec dorzucając kosteczki cukinii i część z garści malin ( użyłam zamrożonych aby nie rozmiękły bardzo w cieście), wykładamy masę na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki cukinii ze skórką i resztę malin.
Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia ciasta.
Studzimy i wyjmujemy z formy.
Jak z cukinią i malinami to biorę!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda (:
zjadłabym sobie teraz kawałek takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Jestem fanką cukiniowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam ciasto z cukinia.. ile czlowiek jeszcze ma do odkrycia.. :D
OdpowiedzUsuńa twoje ciasto wyglada bardzo apetycznie :)
W takiej formie też pierwszy raz robiłam:)
UsuńZuzia...moja cukinia była gotowana w cukrze przed dodaniem do ciasta. A Ty widzę poszłaś na całość. Ważne aby było pyszne, :)
OdpowiedzUsuńTak Elu, warto było:)
UsuńCukinia łatwo przejmuje smaki więc zaryzykowałam i jedynie obtoczyłam w cukrze i cynamonie, tak jak robię to często z jabłkami. I się udało:)
Dobrze napisaneartykuły.
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy sposób wykorzystania cukinki - ciekawie bardzo:-))
OdpowiedzUsuńCiekawy eksperyment i wspaniały efekt końcowy. Piszę się na degustację :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:)
UsuńCukinia na słodko czemu nie,tylko u mnie musiały by być mniejsze kawałki aby się smakosze nie zorientowali:)))))
OdpowiedzUsuńMożesz dać tylko do środka ciasta, a na wierzch tylko maliny:)
UsuńO rany ale ciacho, koniecznie muszę wypróbować w przyszłości, niestety teraz nie mogę ze względu na zdrowie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie trochę przypomina pizzę.
OdpowiedzUsuńMuszę wyjaśnić, że w ogóle pizzy nie przypomina:)
UsuńTo zwyczajne ciasto z owocami, zamiast jabłek jest tylko cukinia.
Ciekawy przepis, do tej pory dodawałam cukinię do czekoladowych wypieków, gdzie zupełnie stapiała się z ciastem, ale takie wykorzystanie też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, trzeba będzie spróbowac:)
OdpowiedzUsuńO mało co, a przegapiłabym taki przepis! Mniam - dobrze, że maliny dopiero się zaczynają :D
OdpowiedzUsuńCieszę się że znalazłaś przepis :)
Usuń