Z tęsknoty za świętami i na pożegnanie z dynią..
A może wstęp do świątecznych wypieków?...
Mam jeszcze w zanadrzu ostatni przepis z dynią, nie mogę się z nią rozstać, odkryłam ją właściwie w tym roku, nie sądziłam że kryje tyle możliwości.
I pomyśleć że rok temu "wałkowałam" pikantną zupę dyniową, może dlatego nie ma jej w repertuarze w tym roku ani na blogu:)
Tymczasem zapraszam na przepis na pyszne kostki.
Jak zwykle trochę odbiegłam od inspiracji, bo korzystałam z przepisu na chlebek dyniowy..
Jak zwykle trochę odbiegłam od inspiracji, bo korzystałam z przepisu na chlebek dyniowy..
Tak już chyba mam i ciężko będzie to zmienić:)
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
1 1/2 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody (dałam mleko)
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
2 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier a wanilią)
+
1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżeczki masła (rozpuścić na parze)
3 łyżki masła orzechowego
mała garść płatków śniadaniowych o smaku "Lion" (specjalność mojego dziecka)
- do posypania na wierzch
1. Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Dwie foremki (18,5 x 9cm) , u mnie 20 x 20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, przyprawę piernikową. Odstaw.
3. W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, mleko, dynię, jaja i wanilię.
4. Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie połącz.
5. Wlej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztop czekoladę z masłem nad parą. Zrób to samo z masłem orzechowym.
Na wierzchu masy rozprowadź masło orzechowe, wykonując ruchy okrężne, a następnie to samo zrób z czekoladą. Posyp garścią płatków "Lion" (karmel+czekolada)
6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. , do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy..
7. Po tym czasie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremek i ostudź.
6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. , do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy..
7. Po tym czasie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremek i ostudź.
nawet nie próbuję wyobrazić sobie smaku, wolałabym spróbować w rzeczywistości, bo pewnie jest pycha :-)
OdpowiedzUsuńJest pycha:)i proste w wykonaniu polecam :)
UsuńAlez wspanialy kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z dynią - zawsze "dostają" piękny kolor..
UsuńDyniowe ciasta i chlebki są pyszne, uwielbiam ich wilgotny środek i aromat przypraw i racja, są idealnym przedsmakiem świątecznych wypieków :)
OdpowiedzUsuńWidziałam chlebek u Ciebie z tego samego przepisu;)
UsuńWygląda przepysznie i świątecznie!
OdpowiedzUsuńczęstuję się kawałkiem. Albo nie. Częstuję się dwoma :-D
OdpowiedzUsuńOki, proszę częstuj się.
UsuńJa też na jednym nie poprzestałam;)
smakowicie wyglądają te kosteczki:) i już taka świąteczna atmosfera tu nastała:)
OdpowiedzUsuńjakbyśmy się zmówiły, bo ja dzisiaj tez piekłam ciasto dyniowe:D
Trochę jeszcze wcześnie ale ja już chcę świąt:D
UsuńCiekawa jestem Twojego ciasta..
Wygląda pysznie. Z tymi gwiazdami świątecznie.
OdpowiedzUsuńAch, tak jakoś mi się zatęskniło:)
UsuńBardzo lubię dyniowe ciasto z takimi piernikowymi nutami :) Fajowy pomysł z posypaniem całości płatkami :)
OdpowiedzUsuńte nuty świetnie tu pasują, a płatki przyjemnie chrupią:)
UsuńJeśli to ciasto smakuje choć w połowie tak dobrze, jak wygląda... to cóż, pozostaje mi się tylko oblizać ;) Prezentuje się po prostu BOSKO!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję.
UsuńPolecam to ciacho, jest proste w wykonaniu wystarczy zamieszać widelcem;)
Przeprowadz się do mnie to z kuchni Cię nie wypuszczę. :]
OdpowiedzUsuńTo kiedy mam walizki pakować? :D
UsuńJeśli mnie czasem wymienisz to chętnie;)