25 października 2012

Zapiekany budyń dyniowy




Inspirowany deserem rodem z Bretanii...
Na jesienne podwieczorki w sam raz, pyszny na ciepło posypany cukrem pudrem, ale jadłam też zimny i też niczego sobie. Śliwki dodają całości charakteru i dymnego posmaku (deser niczym z pieca wyjęty;)), dałam mało cukru do masy, ale za to dno foremek polałam ciemnym karmelem przed wlaniem do nich masy. 

a reszta wyszła ode mnie:)

600 ml pełnotłustego mleka
1 szklanka puree z dyni
50 g mąki pszennej
2 duże jajka
2-3 łyżki cukru
pół laski wanilii
na dno foremek ciemny karmel 
10 śliwek suszonych
cukier puder do posypania




1. Przegotowaną wodą zalewamy śliwki i tak je zostawiamy, aż zmiękną, po czym odlewamy wodę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
2. Wszystkie składniki ( jajka, mleko, mąka, cukier, ziarenka wanilii i mus dyniowy) miksujemy razem, bez oddzielania białek od żółtek aż powstanie lekka piana (około 4 minut). Masa będzie lejąca.
3. Zmiksowaną masę łączymy ze śliwkami 

4. Na dno każdej foremki wlewamy ciemny karmel -klasycznie cukier+woda- tak by pokrył dno i trochę boki.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż masa całkowicie się zetnie i zarumieni.
Ja po jakimś czasie pieczenia (wcześniej by się zatopiły) ułożyłam śliwki też na wierzchu.
Deser podajemy posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.





Dyniowe przysmaki

15 komentarzy:

  1. dynniowy budyń? inspiracja!
    koniecznie do zrobienia :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, powaliłaś mnie tym przepisem!!!Ale pomysł.Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smacznie wygląda! Domowy budyń, to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Woooow, ciekawa odsłona dyni. Baaaardzo ciekawa. Podoba mi się :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za bardzo miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny przepis!
    już się nie mogę doczekać jak go przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie... Ja uwielbiam dynię i myślę, że to niezłe jedzonko!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, o ile nie jestem fanem tradycyjnego budyniu to taki bym z chęcią spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oryginalny pomysł na budyń, wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podoba mi się ta opcja dyniowa!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychotka :) A patent z karmelem genialny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)