Inspirowany deserem rodem z Bretanii...
Na jesienne podwieczorki w sam raz, pyszny na ciepło posypany cukrem pudrem, ale jadłam też zimny i też niczego sobie. Śliwki dodają całości charakteru i dymnego posmaku (deser niczym z pieca wyjęty;)), dałam mało cukru do masy, ale za to dno foremek polałam ciemnym karmelem przed wlaniem do nich masy.
a reszta wyszła ode mnie:)
600 ml pełnotłustego mleka
1 szklanka puree z dyni
50 g mąki pszennej
2 duże jajka
2-3 łyżki cukru
pół laski wanilii
na dno foremek ciemny karmel
10 śliwek suszonych
cukier puder do posypania
1. Przegotowaną wodą zalewamy śliwki i tak je zostawiamy, aż zmiękną, po czym odlewamy wodę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
2. Wszystkie składniki ( jajka, mleko, mąka, cukier, ziarenka wanilii i mus dyniowy) miksujemy razem, bez oddzielania białek od żółtek aż powstanie lekka piana (około 4 minut). Masa będzie lejąca.
3. Zmiksowaną masę łączymy ze śliwkami
4. Na dno każdej foremki wlewamy ciemny karmel -klasycznie cukier+woda- tak by pokrył dno i trochę boki.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż masa całkowicie się zetnie i zarumieni.
3. Zmiksowaną masę łączymy ze śliwkami
4. Na dno każdej foremki wlewamy ciemny karmel -klasycznie cukier+woda- tak by pokrył dno i trochę boki.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż masa całkowicie się zetnie i zarumieni.
Ja po jakimś czasie pieczenia (wcześniej by się zatopiły) ułożyłam śliwki też na wierzchu.
Deser podajemy posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Deser podajemy posypany cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
dynniowy budyń? inspiracja!
OdpowiedzUsuńkoniecznie do zrobienia :]
Wow, powaliłaś mnie tym przepisem!!!Ale pomysł.Brawo.
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wygląda! Domowy budyń, to jest to!
OdpowiedzUsuńWoooow, ciekawa odsłona dyni. Baaaardzo ciekawa. Podoba mi się :-D
OdpowiedzUsuńDziękuje za bardzo miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis!
OdpowiedzUsuńjuż się nie mogę doczekać jak go przetestuję:)
Wygląda smakowicie... Ja uwielbiam dynię i myślę, że to niezłe jedzonko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Niezłe smakowo i zdrowotnie;)
UsuńŚwietny pomysł, o ile nie jestem fanem tradycyjnego budyniu to taki bym z chęcią spróbował :)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł na budyń, wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta opcja dyniowa!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, zdrowe i smaczne;)
UsuńDo wypróbowania! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńAle pychotka :) A patent z karmelem genialny :)
OdpowiedzUsuń