23 sierpnia 2012

Mini szarlotki




Niedawno Londyn był w centrum uwagi. A teraz u mnie mały (nawet mini) akcent angielski...




Przepis na ciasto "the best shortcrust pastry" wzięty z  książki J.Oliver'a "Jamie at home".
Zamiast mleka dodałam śmietny, no i zrezygnowałam z dodatku sera, za to dosłodziłam:)



ciasto:
500 g mąki (dałam częściowo razową)
sól
80g cukru pudru
250 g masła zimnego
1 jajko
3 łyżki śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
słodka śmietanka jub mleko do smarowania

nadzienie:
7 jabłek
2 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu lub więcej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżka soku z cytryny
dodatkowo garść malin (niekoniecznie)


Przesianą mąkę łączymy z cukrem, solą i gałką. Dodajemy masło pokrojone w cząstki. Siekamy razem składniki, na koniec dodajemy jajko i śmietanę i szybko zagniatamy (unikamy ogrzewania ciasta).
* Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Obieramy jabłka, kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, po chwili dodajemy pokrojone jabłka i przyprawy i krótko próżymy ( max. 5 min) tak aby się nie rozpadły tylko lekko zmiękły.



Wałkujemy ciasto podsypując mąką na grubość 3mm. 
Wykrawamy krążki, u mnie średnicy 10cm - tak aby brzeg ciasta wychodził nieco poza formę.
Wykładamy ciastem otwory foremki i nakłuwamy spód:


Wypełniamy nadzieniem (z lekką górką) dodajemy kilka malin...


Wykrawamy czapeczki pod wymiar otworów formy:


Smarujemy brzegi i nakładamy"czapeczki", dociskamy brzegi widelcem, smarujemy wierzch śmietanką i naklejamy listeczki:


Posypujemy cukrem zwykłym i wkładamy do pieca nagrzanego do 180ona 20-25 min (do zrumienienia). Smacznego!










* Podzieliłam ciasto na 2 części aby się szybko nie ogrzało, łatwiej wtedy wszystko zrobić.


Ciasta z owocami sadu

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajne :) podobają mi się te malinki dające miejscami kolorowy akcent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! musze koniecznie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Zapisuję do ulubionych. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznotki, te Twoje szarlotki-miniaturki!
    Zaprosiłam cię do zabawy, zajrzyj do mnie
    http://veggieola.blogspot.de/2012/08/chleb-cebulowy-i-zabawa.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie ale chwilowo jestem poza zasięgiem, obiecuje po powrocie.pozdrawiam

      Usuń
  5. Nawet ostatnio pomyślałam o takich mini szarlotkach, podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie zapisuję przepis, będę musiała KONIECZNIE spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. No i każdy dostaje swoją własną, indywidualną i prywatną szarlotkę. Super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak tak tak! Jak najbardziej wypróbuję, a dodatek maliny jest uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie!

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na szarlotkę! Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, cudowne! I super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)