17 sierpnia 2012

Kurczak w śliwkach na ostro


Śliwki w połączeniu z mięsem kojarzą mi się z kuchnią staropolską.
To danie jest szybkie w wykonaniu. Dość nietypowe połączenie słodyczy śliwek i ostrości chili przełamane aromatem świeżej natki pietruszki. 
Orzechy dopełniły całość.
Wyszło bardzo smaczne.
Zainspirowała mnie Maryla Musidłowska na kuchni tv., trochę odjęłam trochę dodałam. 






2 piersi z kury eko
3-4 łyżki sosu sojowego
płatki chili (duża szczypta)
2 łyżki powideł śliwkowych (moje domowe niezbyt gęste)
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
2 cm kawałek świeżego imbiru
5 suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
400 g makaronu tagliatelle
pęczek świeżej natki pietruszki
garść orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
olej rzepakowy do smażenia
pół szklanki bulionu






Przygotowujemy w naczyniu marynatę do kurczaka, łączymy sos sojowy, chili, powidła, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sproszkowany cynamon, starty imbir, sok z cytryny. Dodajemy posiekane śliwki.

Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i wkładamy do marynaty na ok. pół godziny.

Nastawiamy wodę na makaron, solimy.

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kurczaka, ciągle mieszając. Dodajemy bulion i trochę zalewy ze śliwkami, mieszamy, aż się połączą tworząc sos. Siekamy pietruszkę. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką. Dodatkowo każdą porcję posypujemy orzechami. Smacznego!






* orzechy laskowe -  zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania), która usuwa z organizmu wolne rodniki.
Bogate są również w minerały takie jak żelazo, cynk, potas i miedź.
Duża zawartość kwasu foliowego (kobiety w ciąży).


Dodaję do akcji Pierś kurczaka na różne sposoby.






11 komentarzy:

  1. Kliknij tutaj DODAJ WPIS:

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/piers-z-kurczaka-na-rozne-sposoby

    abym mogła zaakceptować Twój przepis :)

    /PS. Pysznie wygląda! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam na obiad;)Uwielbiam kurczaka na ostro:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też połączenie śliwek z mięsem kojarzy się z tradycyjną kuchnią, ale bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę, z takim połączeniem jeszcze się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, że śliwki z mięsem, szczególnie schabem kojarzą się raczej z kuchnią staropolską, ale ja zdecydowanie wolę azjatycką wersję jak dziś u Ciebie i też podobnie przyrządzam mięso, ale zazwyczaj polędwicę wieprzową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jutro chcę na obiad takiego kurczaka:) muszę wysłać rodzinę na zakupy, śliwki mam w ogrodzie i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaznaczam że musisz najpierw zrobić powidła ze śliwek;)

      Usuń
  7. Uwielbiam mięsa z owocami więc obok takiego kurczaka nie mogę przejść obojętnie. Zapowiada się megasmakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przepis, który prezentujesz na swoim blogu ląduje do listy "do zrobienia" :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połaczenie, ale jak na ostro, to kupuję od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba z 5 dań podanych przez Ciebie mam zaznaczonych w ulubionych, ciągle przybywa a robić się nie chce:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)