Śliwki w połączeniu z mięsem kojarzą mi się z kuchnią staropolską.
To danie jest szybkie w wykonaniu. Dość nietypowe połączenie słodyczy śliwek i ostrości chili przełamane aromatem świeżej natki pietruszki.
Orzechy dopełniły całość.
Wyszło bardzo smaczne.
Zainspirowała mnie Maryla Musidłowska na kuchni tv., trochę odjęłam trochę dodałam.
2 piersi z kury eko
3-4 łyżki sosu sojowego
płatki chili (duża szczypta)
2 łyżki powideł śliwkowych (moje domowe niezbyt gęste)
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
2 cm kawałek świeżego imbiru
5 suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
400 g makaronu tagliatelle
pęczek świeżej natki pietruszki
garść orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
olej rzepakowy do smażenia
pół szklanki bulionu
Przygotowujemy w naczyniu marynatę do kurczaka, łączymy sos sojowy, chili, powidła, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sproszkowany cynamon, starty imbir, sok z cytryny. Dodajemy posiekane śliwki.
Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i wkładamy do marynaty na ok. pół godziny.
Nastawiamy wodę na makaron, solimy.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kurczaka, ciągle mieszając. Dodajemy bulion i trochę zalewy ze śliwkami, mieszamy, aż się połączą tworząc sos. Siekamy pietruszkę. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką. Dodatkowo każdą porcję posypujemy orzechami. Smacznego!
* orzechy laskowe - zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania), która usuwa z organizmu wolne rodniki.
Bogate są również w minerały takie jak żelazo, cynk, potas i miedź.
Duża zawartość kwasu foliowego (kobiety w ciąży).
Dodaję do akcji Pierś kurczaka na różne sposoby.
Kliknij tutaj DODAJ WPIS:
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/piers-z-kurczaka-na-rozne-sposoby
abym mogła zaakceptować Twój przepis :)
/PS. Pysznie wygląda! ;-)
Wpadam na obiad;)Uwielbiam kurczaka na ostro:)
OdpowiedzUsuńMi też połączenie śliwek z mięsem kojarzy się z tradycyjną kuchnią, ale bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńO proszę, z takim połączeniem jeszcze się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że śliwki z mięsem, szczególnie schabem kojarzą się raczej z kuchnią staropolską, ale ja zdecydowanie wolę azjatycką wersję jak dziś u Ciebie i też podobnie przyrządzam mięso, ale zazwyczaj polędwicę wieprzową :)
OdpowiedzUsuńjutro chcę na obiad takiego kurczaka:) muszę wysłać rodzinę na zakupy, śliwki mam w ogrodzie i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńZaznaczam że musisz najpierw zrobić powidła ze śliwek;)
UsuńUwielbiam mięsa z owocami więc obok takiego kurczaka nie mogę przejść obojętnie. Zapowiada się megasmakowicie :-)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który prezentujesz na swoim blogu ląduje do listy "do zrobienia" :)))
OdpowiedzUsuńciekawe połaczenie, ale jak na ostro, to kupuję od razu :)
OdpowiedzUsuńchyba z 5 dań podanych przez Ciebie mam zaznaczonych w ulubionych, ciągle przybywa a robić się nie chce:P
OdpowiedzUsuń