Gdyby ludzie wiedzieli, jaką ma ona moc leczniczą, nie uprawialiby niczego innego oprócz pokrzywy. Niestety, wiedzą o tym tylko nieliczni. Pokrzywa, poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż po kwiaty, ma właściwości lecznicze.
Pokrzywa leczy wypryski, bóle głowy, pomaga w przypadku tworzenia się piasku nerkowego, w chorobach nerek. Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą rośliną leczniczą. Ponieważ ma ona także korzystny wpływ na trzustkę, herbatka pokrzywowa obniża poziom cukru we krwi. herbatka leczy także choroby i zapalenia dróg moczowych, chorobowe zatrzymanie moczu. Jest szczególnie polecana w kuracji wiosennej również ze względu na posiadane właściwości przeczyszczające. Przeciwdziała schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, nawet guzowi śledziony, w zwyrodnieniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych, przy skurczach i wrzodach żołądka, wrzodach jelita, chorobach płuc. W chorobach wirusowych i bakteryjnych pokrzywa jest również wspaniałym pomocnikiem, świeża pokrzywa przeciwdziała stanom znużenia i wyczerpania, ponieważ zawiera dużo żelaza. Dzięki silnemu dzialaniu odwadniającemu pomaga przy obrzękach, pomaga też w beldnicy, niedokrwistości, anemii i innych poważnych chorobach krwi. W połączeniu z innymi ziołami, pokrzywa jest skutecznie stosowana także w białaczce. Zmniejsza skłonność do przeziębień i pomaga w chorobach artretycznych i reumatycznych. Herbatka poprawia stan włosów, skóry, paznokci, usuwa zmęczenie.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)