tag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post3199026100462460829..comments2024-02-23T13:41:29.091+01:00Comments on zufikowo: Konkurs na lato zufikhttp://www.blogger.com/profile/06419741003562947298noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-63945376463894877142014-08-13T23:58:27.615+02:002014-08-13T23:58:27.615+02:00A ja proponuję zupę chłodnik z awokado, zielonego ...A ja proponuję zupę chłodnik z awokado, zielonego ogórka z gotowanymi krewetkami:<br />Potrzebujemy:<br />2 ogórki<br />1 dojrzałe awokado<br />2 cebule<br />1 ząbek czosnku<br />3 łyżki oliwy z oliwek<br />100 ml białego wina<br />200 ml bulionu warzywnego zimnego<br />150 g śmietany kwaśnej<br />1 łyżeczka białego octu balsamicznego<br />sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne<br />8 gotowanych, różowych krewetek bez ogonków<br /><br />Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć chwilkę w garnku na oliwie z oliwek. Dolać białe wino i chwilkę odparować. Garnek zdjąć z gazu i wlać warzywny bulion. Do chłodnego bulionu dodać pokrojonego ogórka, pokrojone awokado, śmietanę, doprawić solą, pieprzem kolorowym, pieprzem cayenne i białym octem balsamicznym. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. Zupę serwować chłodną z gotowanymi krewetkami.<br /><br />Moja druga propozycja to pyszną, prostą, akurat „na czasie” sałatka makaronowa:<br />Potrzebujemy:<br />– 1 opakowanie makaronu penne<br />– 1 czerwoną cebulę<br />– opakowanie świeżej rukoli<br />– truskawki i winogrona<br /><br />Domowy sos winegret:<br />– 10 łyżek oliwy z oliwek<br />– 6 łyżek octu balsamicznego białego<br />– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz<br /><br />Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać:)<br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:)<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-71819392788236382572014-08-13T21:12:25.992+02:002014-08-13T21:12:25.992+02:00Może być na przekąskę,dodatek do śniadania lub kol...Może być na przekąskę,dodatek do śniadania lub kolację :) Nadziewane ogórki w 3 różnych odsłonach !<br /><br /> Składniki:<br />-Ogórki gruntowe<br />-Jajko na twardo<br />-Pomidor<br />-Groszek<br />-Tuńczyk z puszki<br />-Paluszki surimi<br />-Musztarda,pieprz,sól<br />-Cebulka<br /><br />Ogórki myjemy,przekrajamy przez pół i łyżeczką wyciągamy środek (miąższ) nie wyrzucamy go tylko odkładamy na bok.Pomidora kroimy w małą kostkę tak samo jak jajko i surimi.Mieszamy pomidora,miąższ ogórka,groszek z jajkiem/tuńczykiem lub surimi,doprawiamy musztardą,solą,pieprzem oraz poszatkowaną cebulką.Tak przygotowane farsze wkładamy do ogóreczków i zjadamy :D <br /><br />Robię takie ogóreczki często,nie jest to czasochłonne,a zdrowe i małokaloryczne.Dobry pomysł na wykorzystanie ogórków :) <br /><br />Pozdrawiam Magda <br /><br />Obserwuję na fb jako Magda Horabik Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-25208237901162059532014-08-10T20:04:04.896+02:002014-08-10T20:04:04.896+02:00I jeszcze jeden mój ulubiony letni przepis :)))
K...I jeszcze jeden mój ulubiony letni przepis :)))<br /><br />Kokosowe krokiety z truskawkami<br /><br /><br />SKŁADNIKI:<br /><br />NALEŚNIKI:<br /><br />* mąka – 1 szkl<br /><br />* mleko – ok. 1,5 szkl<br /><br />* mleko kokosowe – 0,5 szkl<br /><br />* olej rzepakowy – ok. 70 ml<br /><br />* jajko – 2 szt<br /><br />* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka<br /><br />* sól – 1 szczypt<br /><br />NADZIENIE:<br /><br />* truskawki – ok. 300 g<br /><br />* cukier – do smaku<br /><br />DODATKOWO:<br /><br />* płatki kukurydziane – 1 szkl<br /><br />* kokos – 0,5 szkl<br /><br />* jajko – do panierowania<br /><br />* olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml<br /><br />* cukier puder do posypania<br /><br />* mięta + truskawki – do dekoracji<br /><br /><br />SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:<br /><br />NALEŚNIKI:<br /><br />Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.<br /><br />Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.<br /><br />NADZIENIE:<br /><br />Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem.<br /><br />CAŁOŚĆ:<br /><br />Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy , mieszamy z kokosem.<br /><br />Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety.<br /><br />Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce.<br /><br />Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.<br /><br />Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!<br /><br />Aż nam się uszy trzęsą :D<br /><br />Polecam!<br /><br /><br /><br />Pozdrawiam<br />Sylwia <br />Ostra na SłodkoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05895020227608618651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-72136961165283510562014-08-10T20:00:26.353+02:002014-08-10T20:00:26.353+02:00A ja polecam pyszną zapiekankę , którą robię z każ...A ja polecam pyszną zapiekankę , którą robię z każdym sezonowymi owocami :D<br />Nie tylko smaczna , ale i bardzo zdrowa :)<br /><br />Oto przepis :)<br /><br /><br />Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami<br /><br /><br />SKŁADNIKI:<br /><br />* kasza jaglana – 1 szkl<br /><br />* olej rzepakowy – 3 łyżki<br /><br />* cukier – 8 łyżek<br /><br />* jajka – 3 szt<br /><br />* żółtko – 1 szt<br /><br />* sól – 1 szczypta<br /><br />* ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g<br /><br />* laska wanilii – 1 szt<br /><br />DODATKOWO:<br /><br />* truskawki – 300 g<br /><br />* płatki migdałów – ok. 80 g<br /><br />* kokos – 50 g<br /><br />SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :<br /><br />Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).<br /><br />4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.<br /><br />Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.<br /><br />Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).<br /><br />Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.<br /><br />Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.<br /><br />Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.<br /><br />Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.<br /><br />Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.<br /><br />Zapiekamy ok. 30 min w 180C.<br /><br />Podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!<br /><br />Smacznego!<br /><br /><br />Pozdrawiam<br />Ostra na SłodkoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05895020227608618651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-27703685630449776442014-08-08T23:43:39.730+02:002014-08-08T23:43:39.730+02:00Proponuję na lato surówkę deser GRACJA zdrowia, kt...Proponuję na lato surówkę deser GRACJA zdrowia, którą jem codziennie w różnych zestawach, często cały. <br />Składniki i wykonanie:<br />3 łyżki: płatków owsianych górskich - zalewamy gorącą wodą na min. 30 minut<br />Orzechy: rozdrabniamy obrane 3 orzechy brazylijskie, 5 orzechów włoskich, 5 orzechów laskowych<br />Po łyżeczce eko: nasion dyni, pestek słonecznika, żurawiny, rodzynek<br />Po 2 sztuki eko: daktyli, śliwek suszonych, moreli suszonych, fig<br />Zmiksować bez dodatku cukru: ½ szklanki świeżych owoców sezonowych + ¼ szklanki kefiru <br /><br />Całość wymieszać, polać napojem z kefiru i owoców – pożywne, smaczne, zdrowe...<br />PYSZNE – SMACZNEGO!!!<br />MOJE PASJEhttps://www.blogger.com/profile/14724273212544289380noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-17518911430069281392014-08-08T08:13:29.985+02:002014-08-08T08:13:29.985+02:00Życzę Wszystkim powodzenia. :)Życzę Wszystkim powodzenia. :)Dieta moja pasja.http://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-5375075878314700472014-07-30T13:12:07.433+02:002014-07-30T13:12:07.433+02:00Pyszny i lekki deser na lato? Oczywiście główną ro...Pyszny i lekki deser na lato? Oczywiście główną rolę muszą grać owoce! :)<br /><br /> Zaczynamy od zrobienia LEMON CURDU : najpierw z 3 CYTRYN, wyciskamy z sok i ocieramy skrórkę, wszystko dodając do garnuszka. Dokładamy 180 G KSYLITOLU, 2 JAJKO i 2 ŻÓŁTKA, 1 ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ i wszystko zagotowujemy do zgęstnienia. Odkładamy do przestygnięcia i przygotowujemy po garści MALIN, TRUSKAWEK i BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części. Lemon curd przekładamy do miseczki i mieszamy z 8 ŁYŻKAMI JOGURTU NATURALNEGO. W szklankach rozkładamy na zmianę owoce i cytrynowy krem. Bardzo orzeźwiające i smaczne. Polecam! :)<br /><br /><br />Polubiłam na facebooku jako Iwona Pieńczak! :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05304575109947586755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-87858575359958312332014-07-29T09:28:36.842+02:002014-07-29T09:28:36.842+02:00ciekawy konkurs! :)ciekawy konkurs! :)Salvador Dalihttps://www.blogger.com/profile/01685133314070344965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-3219183628027119472014-07-29T06:42:18.965+02:002014-07-29T06:42:18.965+02:00Moją propozycją jest krem jaglany z malinami - pys...Moją propozycją jest krem jaglany z malinami - pysznie i zdrowo :) <br />Składniki:<br />4 łyżki kaszy jaglanej<br />3 łyżeczki miodu malinowego<br />125 ml śmietanki<br />maliny<br /> <br /><br />Kaszę jaglaną bardzo dokładnie zmiksować (polecam w młynku do kawy). Stopniowo dodawać miód i śmietankę. Miksować dosyć długo, krem ma być naprawdę gładki.<br />Do pucharków nakładać po 3 łyżki kremu, następnie kilka malin, później znowu krem. Napełnione pucharki udekorować owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) <br /><br />Obserwuję bloga jako domowacukierniaewy.blox.pl :) Pozdrawiamdomowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6370395404453179423.post-69331126400547449012014-07-28T20:11:12.070+02:002014-07-28T20:11:12.070+02:00Zufikowo, polubione już dawno;)
Moja propozycja t...Zufikowo, polubione już dawno;) <br />Moja propozycja to Deser light z malinami bananami i kiwi <br />25 dag malin<br />2 dojrzałe banany<br />3 owoce kiwi<br />Serek waniliowy ( 150 ml)<br />2 łyżki dżemu smak dowolny u mnie truskawkowy<br />Herbatniki kakaowe lub wafelki <br /><br />Maliny przebieramy i oczyszczamy , lekko zgniatamy i mieszamy dżemem.<br /><br />Banany i kiwi obieramy ze skórki. Banany kroimy na kawałki i miksujemy blenderem razem z serkiem , kiwi także miksujemy na mus. <br /><br />Przygotowujemy pucharki, na dno kruszymy wafelki, nakładamy maliny, następnie banany z serkiem, ponownie pokruszone wafelki , na wafelki mus z kiwi po połowie z malinami, na wierzch krem bananowy. <br /><br />Ozdabiamy malinami i listkiem mięty. <br />Smacznego :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.com