Przepis przekazywany w rodzinie z rąk do rąk, nie mogło zabraknąć słynnej szarlotki na blogu. Idealne połączenie kruchego spodu, kwaskowych jabłek, puchatej pianki i mega chrupiącej kruszonki. Czyż może istnieć lepsza szarlotka 😊 Ja ją lubię na gorąco ale żeby jabłka były zwarte i ciasto ładnie się kroiło, najlepiej ją przechłodzić.
24 kwietnia 2021
19 kwietnia 2021
Murzynek na oleju puszysty i wilgotny
Przepis na tego murzynka dostałam od koleżanki z pracy, pamiętam jak zajadałyśmy się nim przy pracy ( w czasach kiedy o pracy zdalnej mało kto słyszał)😉.
Ciasto wychodzi puszyste i do tego wilgotne, pomyślałam że je trochę ulepszę , zrobię wersje "de luxe", przełożę kremem, miałam w słoiczku trochę kajmaku, no i powiem że zrobiło się z tego takie ciasto na poważnie :) Dodam, że nie trzeba wcale nasączać, jest idealnie słodkie i wilgotne dzięki olejowi i dodaniu marmolady do masy ciasta.
Piekłam w blaszce 25x30 cm i trochę bardziej wyrósł, przepis oryginalny był na większą blaszkę, wtedy jest taki akurat do pokrojenia w kostkę.
12 kwietnia 2021
Dekadencki pudding z chałki z czekoladą
Proste zestawienie składników, a jaki smak. Powiem tylko, że zajadaliśmy prosto z foremki z westchnieniem "mmm..." Dzieci proszą o więcej. A to tyko chałka z czekoladą zapiekana w sosie waniliowym😊
Śniadanie, podwieczorek, deser...co tam wolicie.
05 kwietnia 2021
Kakaowa krówka z bananami
Biszkoptowy kakaowy spód, warstwa kajmaku, krem budyniowy, a całość przełamana świeżością bananów.
Bardzo nam smakowała całość, polecam na okazje mniejsze i większe 😉