Kochani, życzę Wam aby te Święta były wyjątkowe, pełne dobrych emocji, dobrych relacji, dobrych słów, dobrej atmosfery.
Oprócz tego niech w Waszych domach zagości spokój, zdrowie, choinka niech świeci jasnym blaskiem, za oknem niech koniecznie przyprószy śnieg, a Mikołaj niech zawita do Was osobiście w asyście reniferów z wielkim workiem prezentów!
Słowem życzę Wam idealnych Świąt, wymarzonych.
23 grudnia 2016
18 grudnia 2016
Śledzie z selerem i ananasem
Na pierwszy rzut oka może się to wydawać dziwne połączenie. Zapewniam że jest pyszne.
W listopadzie robiłam je 5 razy tak nam zasmakowały. Łagodne w smaku, kremowe, przełamane słodyczą ananasa i kwaskowością jabłka.
Nie polecam surowego selera, najlepiej smakuje taki z zalewy lekko słodkawy.
W listopadzie robiłam je 5 razy tak nam zasmakowały. Łagodne w smaku, kremowe, przełamane słodyczą ananasa i kwaskowością jabłka.
Nie polecam surowego selera, najlepiej smakuje taki z zalewy lekko słodkawy.
09 grudnia 2016
Ciasto karmelowe ( bez miksera)
To idealne ciasto do porannej kawy, na miłe rozpoczęcie dnia.
Bardzo karmelowe w smaku, wilgotne, z lekko lepiącą skórką ( taką uzyskamy na drugi dzień po upieczeniu, jeśli przechowujemy w pojemniku lub zawinięte w papier).
To ciasto ma w sobie coś świątecznego, piernikowego, podjada się je ukradkiem w ciągu dnia i nie można się nasycić..oj za szybko się skończyło :)
04 grudnia 2016
Piernik kawowy szybki
Z cyklu szybkich pierników na ostatnią chwilę. Nigdy nie mam czasu na leżakujące pierniki, ale jest wytłumaczenie, które ostatnio gdzieś podsłuchałam i które bardzo poprawiło mi humor - po co tracić czas na czasochłonne potrawy, lepiej cieszyć się świętami i czasem spędzonym z rodziną! I tego będę się trzymać :)
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem kawy, dlatego spodobało mi się dodanie jej do piernika.
Cudownie podkreśla korzenny smak ciasta.
Dodatkowo wykonanie tego piernika jest tak proste, że szkoda go nie upiec :) Nie wymaga miksera. Ciasto wychodzi wilgotne i świeże kilka dni, polecam. Najlepiej upiec dzień wcześniej, zyskuje głębię smaku na drugi dzień.
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem kawy, dlatego spodobało mi się dodanie jej do piernika.
Cudownie podkreśla korzenny smak ciasta.
Dodatkowo wykonanie tego piernika jest tak proste, że szkoda go nie upiec :) Nie wymaga miksera. Ciasto wychodzi wilgotne i świeże kilka dni, polecam. Najlepiej upiec dzień wcześniej, zyskuje głębię smaku na drugi dzień.