30 września 2013
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
W pierwszej chwili można się zdziwić, makrela do pizzy?...spróbujcie, daje niesamowity dymny posmak w pizzy! Prawie jak z pieca ;-)
Oczywiście nie można dać za dużo, delikatnie rzucić tu i ówdzie, bo jednak jest słona też.
Rodzinka się nie zorientowała w składzie w ogóle, a bardzo im smakowało.
Teraz chcą tylko takiej "no tej z makrelą" :-)
28 września 2013
Ciasto czekoladowe z gruszkami (na kawie amaretto)
Wciąż powracam do tego przepisu, jest niezawodny, a ciasto szybko się piecze i łączy się z powodzeniem z wieloma dodatkami.
Tym razem wersja kawowa z gruszkami.
Kawa dodatkowo pogłębiła czekoladowy smak ciasta.
Taka pora roku że zasypani jesteśmy owocami, a mnie jak zwykle zachciewa się "ciężkich" zimowych smaków.
A może to głód czekolady?
Jeśli kiedykolwiek dopadnie Was chęć na coś bardzo czekoladowego, a w lodówce zabraknie jajek, polecam spróbować tego przepisu:)
Polecam też wersję z malinami.
26 września 2013
Risotto z leśnymi grzybami
Ze świeżo zebranych grzybów...
Moje risotto jest bez wina, za to dodałam odrobinę soku i skórki cytryny oraz gałki muszkatołowej,
wyszło bardzo aromatyczne i smakowite, nie chwaląc się.
Na koniec, aby było kremowe dodałam też masło.
25 września 2013
24 września 2013
Otrębowo-herbaciany chlebek śniadaniowy
Miało być coś z herbatą w składzie i padło na ten bardzo ciekawy chlebek.
Lekko słodki z wyraźną nutą herbacianą i korzenną, zawiera mnóstwo bakalii, bez tłuszczu i jajek! Idealny do porannej jesiennej herbatki.
Smaczny z masłem lub konfiturą, podpieczony w tosterze.
Przypomina w smaku trochę piernik.
Po upieczeniu studzimy i zawijamy w papier, dopiero następnego dnia jest najlepszy i lepiej się kroi, oczywiście przekonałam się o tym odkrawając kawałek zaraz po upieczeniu:)
Przepis pochodzi z książki "Cakes & bakes", znaleziony tutaj.
21 września 2013
Tarta serowa z malinami na cytrynowym spodzie
Cytrynowy aromatyczny spód, słodka kremowa masa serowa i kwaskowe maliny.
19 września 2013
Tymiankowe curry z kurczakiem i kabaczkiem
Kremowe, bardzo aromatyczne ale delikatne, z nutką kokosową i cytrynową.
To wersja curry, która nie jest bardzo pikantna, można dodać więcej chili jeśli ma być na ostro.
Warzywa duszone w przyprawach i mleczku kokosowym zyskują jedwabistą konsystencję. Użyłam gotowej przyprawy jednak jej skład mnie zachwycił - dała cały aromat daniu, od siebie dodałam w zasadzie tymianek, czosnek, trochę cytryny i to wystarczyło.
Jeśli nie macie przyprawy trzeba postarać się o jej składniki (podaje je w nawiasie poniżej).
Gorąco polecam to danie na jesienne dni. Rozgrzewa i daje słonecznej energii! :)
17 września 2013
Placki kabaczkowe nadziewane
Przypominam o KONKURSIE!
Ostatnio kabaczek obtoczony w bułce i usmażony dominuje na stole, wedle życzenia rodzinki.
Oczywiście nie jest to dietetyczne danie, kaloryczne ale jakie smaczne!
Znudzona klasyczną wersją, postanowiłam pokombinować.
Przy okazji robiła się pasta rybna z makreli, trochę podkradłam i wyszły całkiem smaczne placki!
Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą, ale przy odrobinie cierpliwości powinno się udać.
Rybę można zastąpić np. 2 dużymi ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi na puree.
Ostatnio kabaczek obtoczony w bułce i usmażony dominuje na stole, wedle życzenia rodzinki.
Oczywiście nie jest to dietetyczne danie, kaloryczne ale jakie smaczne!
Znudzona klasyczną wersją, postanowiłam pokombinować.
Przy okazji robiła się pasta rybna z makreli, trochę podkradłam i wyszły całkiem smaczne placki!
Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą, ale przy odrobinie cierpliwości powinno się udać.
Rybę można zastąpić np. 2 dużymi ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi na puree.
14 września 2013
Tort czekoladowy z kawową nutą amaretto i musem czekoladowym
Zapraszam na pyszny torcik, ciasto mocno kakaowe z nutką kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady!
Kaloryczny jest, ale czasem można pofolgować, w końcu po to są torty czekoladowe ;-)
12 września 2013
Trójkąty dyniowo - serowe
Ciasto-ciastka, puszyste i wilgotne w środku.
Gotowe w 20 minut.
A powstały przypadkiem - zostało ciasto z babeczek dyniowych: tych,
czyli z połowy porcji powstaną takie ciastka. Na małą foremkę 20 cm.
Można też podwoić porcję i zrobić w większej foremce.
Należą do gatunku szybko-znikających ;)
Należą do gatunku szybko-znikających ;)
10 września 2013
Jaglana zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
W czasie trwania maratonu pomidorowego w mojej kuchni, postanowiłam wypróbować przepis na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów bo nigdy wcześniej takiej nie przyrządzałam.
Gotowaniu towarzyszą piękne zapachy z piekarnika,
więc jej przygotowanie było tym przyjemniejsze.
Smak zupy jest bogaty, papryka i zioła podkreślają dodatkowo jej pomidorowość.
Pieczony czosnek, ocet i odrobina cynamonu dają fajną głębię. Polecam szczerze.
09 września 2013
KONKURS! KONKURS!
9.09.2013 - 23.09.
Zapraszam na zapowiadany konkurs wspólny Zufikowa i SyS - producenta zdrowych
(bez dodatków, konserwantów itp) kasz, ryżów, zup o różnych ciekawych smakach !
Niech to będzie miły akcent na zakończenie lata, mojej ukochanej pory roku i dlatego konkurs będzie trwał do końca kalendarzowego lata czyli do 23 września.
Ponadto minął rok odkąd powstał blog, doczekałam wielu obserwatorów i fanów na Fb za co serdecznie dziękuję!
06 września 2013
Bajkowa zapiekanka ratatouille
Doczekałam się pierwszego blogowego wystąpienia publicznego :)
Chętnych zapraszam do poczytania o mnie : Bloger tygodnia.
Słynna potrawa dziś w naszej sezonowej kuchni.
Danie konieczne do zrobienia w sezonie bakłażanów, pomidorów i kabaczków!
To moja wolna interpretacja tej potrawy, sprawdźcie czy udana :)
Nie szukałam specjalnie przepisu, puściłam wodze fantazji ;)
04 września 2013
Migdałowa tarta z gruszkami i lukier amaretto
To jest boskie ciasto, mówię Wam, aż żałuję że je upiekłam, bo ciągle muszę piec, ostatnio codziennie
(o zgrozo!), tak nam zasmakowało:).
W dodatku jest tak szybkie do zrobienia, że przygotowuję je w tzw. międzyczasie w trakcie gotowania obiadu.
Nie specjalnie trzeba zagniatać, ani wałkować ani chłodzić!
02 września 2013
Suszone pomidory i nietypowy sposób wekowania
To moje pierwsze suszone pomidory w słoikach.
Spodobał mi się ciekawy sposób ich konserwacji, bez konieczności pasteryzacji, znaleziony tutaj.
Pomidor to wdzięczny owoc, ostatnio sporo go w mojej kuchni, postaram się przedstawić kilka smacznych propozycji z jego udziałem w najbliższym czasie.
Ilośc pomidorów dostosujcie do potrzeb, ale radzę zacząć od 5 kg, pomidory po wysuszeniu tracą na objętości i z kg czasem wychodzi 1 słoiczek!
Poniżej podaję proporcje na 1 słoik (ok. 250 ml).