29 lipca 2013

Pieczone młode ziemniaki z sosem koperkowym



Nie muszę Wam mówić jakie są dobre.
Ale z tym kremowym sosikiem to już rarytas się robi:) Polecam




1 kg młodych ziemniaków
2-3 młode cebulki
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, oliwa

jogurtowy sos koperkowy:
100 g serka twarogowego
50 g gęstego jogurtu
sól
pęczek koperku





Ziemniaki szorujemy, zostawiamy w skórce. Jeśli są małe dzielimy na pół, większe na podobnej wielkości kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek z ząbkiem czosnku i gotujemy ok. 10 minut aż lekko tylko zmiękną.
Odcedzamy dokładnie, dobrze skrapiamy oliwą, wykładamy do naczynia żaroodpornego, a pomiędzy wkładamy cząstki cebulki i ząbków czosnku w całośći. Gdzieniegdzie rzucamy zwilżone w oliwie gałązki tymianku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia ok. 20-30 minut, od czasu do czasu przewracając warzywa aby równo się zrumieniły (na koniec włączam grill od góry aby miały chrupiącą skórkę).
W tym czasie przygotowujemy sos : mieszamy składniki dokładnie, dodajemy drobno posiekany koperek i schładzamy w lodówce. Podajemy do ziemniaków.




16 komentarzy:

  1. Kocham młode ziemniaczki :) w Twoim wykonaniu wyglądają bosko i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze danie gdy są młode ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie. Jako,że jestem wieeeelkim fanem ziemniaków, ślinka cieknie:) hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyrki z gzikiem i koperek, to coś co mogłabym codziennie jeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! Koperek i ziemniaki latem, to jet to :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ziemniaczki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuza...o tak nowe ziemniaczki tylko w mundurkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne, a takie proste...
    Pozdrawiam!
    A.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale rozpusta - szkoda że ja już mam na obiadek coś innego bo chętnie bym skosztował - chyba trzeba będzie zrobić innym razem

    OdpowiedzUsuń
  10. Zuzia kocham pieczone ziemniaki za te cudowne mundurki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...