14 stycznia 2016

Zielona zupa z pasternakiem z nutą cytryny

Zimowa zupa o jakże wiosennym kolorze. Bardzo orzeźwiająca i sycąca, szybka w przygotowaniu.
W smaku dość wytrawna ale łagodna, wyczuwalny por i warzywa korzenne oraz nuta cytryny.



01 stycznia 2016

Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy


Puszysty, ale jednocześnie zwarty i idealnie miękki, łatwy do przekrojenia i przełożenia, ja już nie zdążyłam tego zrobić, ale z samą polewą równie smaczny. Nazwałam go 2-dniowym ponieważ najlepszy okazał się przechowany w szczelnym pojemniku przez 2 dni, dopiero zyskał na aromacie i kolorze, skórka zrobiła się złota i lekko ciągliwa. Po tym czasie można go wykończyć powidłami i polewą.
Przepis pochodzi z opakowania do przyprawy piernikowej, skusiłam się bo jest szybki i nie ma za dużo skomplikowanych składników.
Bardzo polecam na przyszły rok lub jeśli ktoś lubi pierniki, można i piec po świętach ;-)