08 sierpnia 2015

Sałatka z młodej cukinii i ogórków z prażoną kolendrą

To bardzo szybka i orzeźwiająca sałatka, a tego pragniemy najbardziej w 38 stopniowe upały, chyba się ze mną zgodzicie? ;-) Połączenie młodziutkiej cukinii i aromatycznych ogórków to dla mnie idealny duet.
Aby nadać zestawieniu nieco pikanterii, dałam kilka dodatków. Uprażyłam ziarenka kolendry na suchej patelni i lekko je potraktowałam w moździerzu, ale tak aby w większości zachowały kształt, przyjemnie chrupią i po przegryzieniu zaskakują ostrością w tym łagodnym duecie cukinii i ogórków. Konieczny dodatek to sok z cytryny i skórka, aby całości dodać aromatu i przyjemnej cytrusowej nutki, cebula przyjemnie przełamuje neutralny smak innych warzyw. Bardzo polecam.



02 sierpnia 2015

Praliny w stylu angielskim


Od razu powiem , że jest to moje pierwsze podejście do masy cukrowej i proszę o wyrozumiałość!
Jakiś czas temu zakupiłam gazetkę z formą na kwiatki z masy cukrowej, leżała sobie i nie bardzo miałam czas aby do niej zajrzeć. Jednak moja córeczka spokoju mi nie dawała, skuszona ślicznymi kwiatkami na okładce pisma, dość długo mnie męczyła, no i mamy kwiatki :)
Gdyby nie ona, chyba bym się nie podjęła zadania. Nie jest ono proste, od razu zaznaczam i jak to bywa w przepisach z takich gazetek, wszystko wychodzi inaczej niż w przepisie. Na szczęście improwiacja i odrobinę doświadczenia w kuchni zawsze mnie ratuje. Tu ujęłam, tam dodałam, no i jakoś poszło. Nieoceniona była też pomoc córci oczywiście w wycinaniu kształtów :)