30 lipca 2014

Spaghetti z cukinią i cieciorką



Zainspirowane cukinią z cieciorką na ostro.

Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.
To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)
Do przepisu!

28 lipca 2014

Konkurs na lato

Witam kochani, dziś nietypowo, bez przepisu.
Za to mam dla Was miłą propozycję, taki mały konkurs wakacyjny.
Do wygrania półroczna prenumerata pisma e!stilo magazine.

Bardzo ciekawe pismo, poruszające tematykę zdrowej diety i życia w rytmie natury, zawiera ciekawe wywiady, artykuły o kulturze, stylu życia, promuje atywny sposób spędzania czasu. W magazynie też informacje o kampaniach i akcjach ekologicznych, warsztatach, przydatne adresy, przepisy kulinarne, słowem idealna lektura na lato. 
Zachęcam do udziału w konkursie.





Aby zgłosić się do konkursu:

1. Podaj krótki przepis na szybki i orzeźwiający deser, sałatkę lub inne szybkie i lekkie danie na lato.
2. Dodaj Zufikowo do blogów obserwowanych lub polub na FB ( dodaj info przy zgłoszeniu polubiam/obserwuję jako...)
3. Będzie mi miło jak informację podasz dalej u siebie na stronie, ale nie jest to warunek konieczny

Przepisy (króciutkie chodzi o sam pomysł) zgłaszamy pod postem na blogu do 13ego sierpnia do północy, wyniki ogłoszę 14.08.14.




26 lipca 2014

Żeberka z sezamem, lekko pikantne

Dziś serwuję pyszny konkret, trochę eksperymentowałam, co nie jest czymś nowym, a wyszło z tego smaczne danie, podaję dalej, możecie śmiało testować przepis i dać znać jak smakowało :) Do żeberek podałam klasyczne puree ziemniaczane z koperkiem i schłodzone tzatziki (przepis będzie niedługo).




800g żeberek wieprzowych ( moje mięso było z przydomowej hodowli)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syropu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
pół łyżeczki chilli z ziarenkami
250ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu jabłkowego 
2 łyżki octu balsamicznego
80g brązowego cukru
szczypta cynamonu
sezam - 2 łyżki

22 lipca 2014

Cukinia z cieciorką na ostro


Czasem powstaje coś z tzw. niczego, a to co powstało uważam za smaczny dodatek do wielu dań lub danie samdzielne, wszystko zależy od tego jak bardzo jesteście głodni i ile macie czasu, a na wykonanie mojej propozycji potrzeba czasu niewiele, bo też mało go mam w ostatnim czasie, ale staram się z całych sił aby zajrzeć do Was choć na chwilę i przedstawić co w mojej kuchni się pojawia.

Dziś połączenie 2 składników, które bardzo lubię i uważam za uniwersalne, ale też mocno inspirujące, zatem inspirujcie się i smacznego!



19 lipca 2014

Kolorowa sałatka bazyliowa z ogórkiem małosolnym



Sycąca letnia sałatka w kolorach tęczy. Pachnie świeżą bazylią i koperkiem.
Idealna na letnią kolację lub jako dodatek do innych potraw, np. drobiu z grilla.
Sałatka z unikalnym dodatkiem (dostępnym tylko w sezonie letnim nad czym gorąco ubolewam) ogórkiem małosolnym z tego przepisu. Bazylia mojego siewu - jeszcze młoda o małych listkach, które w całości dodałam do sałatki, jeśli macie większe listki to rozerwijcie je na mniejsze kawałeczki.
Można dowolnie zmieniać tutaj skład, ale ten który podaję jest idealny.

15 lipca 2014

Śniadaniowa pasta z makreli

Dziś okrągłe liczby: 301 post i 600 polubień na FB!
Dziękuję że jesteście!!




To nasza ulubiona pasta do kanapek.
Są potrawy które "wynosi" się z domu i po prostu 
nie wyobrażamy sobie żeby ich nie było na naszym stole. 
Do takich należy ta pasta. 
Lubię ją przygotowywać, pachnie tak apetycznie że można ją łyżkami jeść :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...