25 lipca 2013

Mrożona herbata brzoskwinia z cytryną


Nie ma nic lepszego na ugaszenie pragnienia w gorące lato...



Herbatka z dodatkiem mięty to mój ulubiony duet latem.
Lubię pić gorącą w upał, tak tak! nie przesłyszeliście się.
Często zastanawiałam się dlaczego np. w gorących krajach arabskich nie pije się zimnych napojów tylko właśnie gorącą herbatę. Okazuję się że prawa fizyki wygrywają. 
Organizm wyrównuje temparaturę w stosunku do temperatury na zewnątrz. 
Jeśli pijemy mrożone napoje w upał to nasz organizm zużywa dużo energii aby je w organizmie "ogrzać" (wyrównać temperaturę) i dodatkowo się pocimy.
Ale taka mrożona herbatka też jest niczego sobie, w temperaturze 25-30 stopni na dworze jest jak najbardziej pożądanym trunkiem ;)

22 lipca 2013

Zupa z kurkami i cieciorką ( z kuchni Pięciu Przemian)





Bogata w smaku, lekko kremowa, trochę pikantna.
Urozmaicona cieciorką staje się sycąca i zupełnie wystarcza na danie obiadowe.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Zupa z kurkami i fasolą Mamut, zmieniłam niewiele, zastąpiłam m.in. fasolę Mamut cieciorką bo akurat ją miałam w domu, pominęłam lubczyk bo za nim nie przepadam w zupach.
Zupę bardzo przyjemnie się przygotowuje, ja miałam okazję w spokoju, 
bez pośpiechu i w tym tkwi chyba sekret jej smaku. 

18 lipca 2013

Marynowana cukinia w zalewie curry



W smaku delikatna, nie za ostra, lekko słodka, idealna.
Pasuje do wielu dań, ja lubię też podgryzać do kanapki :)
Najbardziej smakuje wtedy kiedy już cukinii nie ma, 
zawsze mam schowany awaryjny słoiczek ;)

15 lipca 2013

Zupa Shrek'a

Zielono mi...
Prawie wszystkie składniki zupy są zielone.




Nie wiem czy mogę ją tak nazwać, bo krąży po necie i 
jest też patent na zielone ciasto Shrek'a. 
Ale daje słowo że robiłam zupę z głowy!

13 lipca 2013

11 lipca 2013

04 lipca 2013

Serniczek jak dwa koktajle




Spód bardziej serowy, z bananami i cytryną (mój ulubiony), 
a warstwa truskawkowa z jogurtem i wanilią.
Obie warstwy bardzo orzeźwiające, smakują jak koktajle owocowe.
Polecam na gorące dni, idealne ciasto na słodki podwieczorek.

01 lipca 2013

Gulasz z cukinii z bakaliami



Obiecany przepis na gulasz..


Niewątpliwą zaletą tego dania było to że główne składniki były świeżo zerwane z ogródka. Szybkie i pachnące danie.
Cukinia, zioła, cebulka, czosnek dały niesamowity smak i aromat.
Bakalie dopełniły całość dodając lekkiej słodyczy, 
ale takiej w sam raz, niezbyt mocno wyczuwalnej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...