26 lutego 2013

Placuszki marchewkowe z curry






Veggie, tak mi narobiłaś smaku na te placuszki, taki ładny mają kolorek, 
że musiałam je zrobić:)
Dziękuję za inspirację. 
Bardzo Wam polecam te placki. 
Nam smakowały i wiosnę na talerzach poczuliśmy:)
Szybkie w wykonaniu.

24 lutego 2013

22 lutego 2013

Proste ciasto jogurtowe z cytrynową nutą


Bardzo proste w wykonaniu, a pięknie pachnie i smakuje.
Piecze się na apetyczny złoty kolor. Wewnątrz maślane i wilgotne.
Świetne na śniadanie do kakao, kawy. Można posmarować ulubioną konfiturą.
Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ja jednak wolę je w tej najprostszej formie.

19 lutego 2013

Moja ogórkowa




Delikatna, nie za dużo śmietany, na bulionie warzywnym i z ryżem.
I koniecznie dużo zielonego i starta marchewka. Czosnek też musi być.
A jaką ogórkową Wy lubicie?

17 lutego 2013

Najpyszniejsze cupcakes. Waniliowo - czekoladowe.




Dziś moje pierwsze na blogu babeczki z kremem zwane cupcakes:)
Babeczki są wilgotne w środku, jednocześnie delikatne, mocno kakaowe.
Nie za słodkie, dla mnie idealne. Ładnie i równo rosną.

14 lutego 2013

Murzynek od serca



Na Walentynki lub każdą inną miłą sercu okazję.
Oby wiele takich. Wam i sobie tego życzę:)
Murzynek troszkę urozmaicony, bogatszy o smaczne drobiazgi.

11 lutego 2013

Ulubiona sałatka z tuńczykiem



To nasza ulubiona sałatka z tuńczykiem. Prosta i smaczna.
Im prostsze dodatki tym lepsza, im jest ich mniej, tym bardziej czuć smak 
sedna sprawy czyli tuńczyka.
U nas była to duża puszka włoskiego tuńczyka, zachomikowana na specjalną okazję.
Okazja mijała, w końcu wyciągnęliśmy nasz skarb. 

07 lutego 2013

Piaskowe ciasteczka bezglutenowe z różą




Bardzo kruche, aromatyczne, maślane w smaku.
Marmolada z róży bardzo tu pasuje, ciasteczka nabierają bliskowschodniej nutki.
Zamieniłam mąkę pszenną na kukurydzianą i ryżową.
Odrobinę się obawiałam że się rozsypią, ale nic takiego się nie stało.
Zyskały delikatny niepowtarzalny smak i kruchość. Bardzo polecam.

05 lutego 2013

Czekoladowe ciasto owsiane




Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Dość konkretne w strukturze a przy tym wilgotne i nie aż tak słodkie.
Kawałek tego ciasta użyłam kiedy robiłam Czekoladowe kule.
Z doświadczenia wiem, że płatki "wysysają" całą wilgoć w trakcie pieczenia
dlatego dodałam konfiturę żurawinową do masy.
Pasowałby tu jakiś akcent kwaskowy również przy podaniu, dla przełamania smaku.

02 lutego 2013

Ryż na słodko zapiekany w śmietance, z jabłkiem



Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.
Ryż w trakcie zapiekania wchłania część śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.
Wanilia, cynamon i jabłko oczywiście wieńczą całość.
Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną porę dnia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...