30 października 2012

Deser dyniowo - kawowy





Nie przypuszczałam że kawa tak pasuje do dyni...
W wersji samej dyniowej czegoś mi brakowało, 
ale 2 warstwy o 2 różnych smakach to jest to:)
Nie jest to bardzo słodki deser, raczej dominuje kawa i wanilia, 
 jeśli ktoś lubi można dać więcej cukru.

28 października 2012

Ciasto bananowe z czekoladą i gruszką




Pyszne ciasto, proste w wykonaniu. 
Pachnie w całym domu w czasie pieczenia.
Dodanie gruszki sprawia że jest ciekawsze i bogatsze w smaku.
Nie myślcie że ciasto spaliło się na bokach! To kakao z cynamonem.
Przepis pochodzi z mojego ulubionego "ciastowego" bloga ;)
Piekłam je już jakiś czas temu, ale dopiero dziś doczekało się swojego posta.
Pisząc go, znów mam ochotę upiec to ciasto...

25 października 2012

Zapiekany budyń dyniowy




Inspirowany deserem rodem z Bretanii...
Na jesienne podwieczorki w sam raz, pyszny na ciepło posypany cukrem pudrem, ale jadłam też zimny i też niczego sobie. Śliwki dodają całości charakteru i dymnego posmaku (deser niczym z pieca wyjęty;)), dałam mało cukru do masy, ale za to dno foremek polałam ciemnym karmelem przed wlaniem do nich masy. 

22 października 2012

Ciasteczka z pestek dyni o szczególnej mocy...

Chodziły za mną te ciasteczka. Intuicja łasucha mnie nie zawiodła.
Przypominają trochę w smaku chałwę.
Ich autorka przekonuje że mają moc przywoływania pięknych wspomnień.
Sprawdziłam. Działa:)

17 października 2012

Bryndos






To nic innego jak zapiekanka ziemniaczana. 
Nazwa popularna na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej.
Może jeszcze gdzieś, ale tego nie wiem :) 
Wyproszona potrawa przez mojego męża :) w końcu zrobiłam.
Sporo pracy, ale wychodzi pycha.
Smakuje całkiem jak placki ziemniaczane.
Dodatek grzybów nietypowy, ale udany. Wersja bezmięsna.

15 października 2012

Budyń domowy waniliowy






Nie da się opisać tego smaku, delikatny, kremowy, pachnący wanilią i słodkim dzieciństwem...
Koniecznie spróbujcie! ja już jestem uzależniona, wciągam i Was z całą odpowiedzialnością;)

12 października 2012

Drożdżowe co samo się robi...




Świetny sposób na ciasto drożdżowe. 
Wrzucamy wszystko do miski i sobie czeka aż będziemy miały czas zamieszać ;)
Wyrasta puszyste i wilgotne jednocześnie. 
Maślane w smaku dzięki prawdziwemu masłu (odradzam zastępować czymkolwiek).
Lepszego nie jadłam..
W przepiśniku mamy widnieje pod nazwą:
"Drożdżowe leniwej gospodyni" :)

10 października 2012

Sałatka z bulguru z pikantnym omletem



Przyznam, że nigdy wcześniej nie jadłam bulguru, ale czas było to zmienić.
Zainspirował mnie przepis z tej strony, jednak jak zawsze dodałam trochę od siebie.
Dodałam innych warzyw i zrezygnowałam z dodatku mięty, 
ponieważ nie jestem fanką ani sosów miętowych ani mięty w sałatkach, 
chociaż herbatę z dodatkiem listka mięty uwielbiam. Zastąpiłam ją inną zieleniną. 
Wyszła ożywcza, aromatyczna, kolorowa i trochę pikantna sałatka.
Dodatek omletu z chili bardzo pasuje, a sałatka robi się bardziej konkretna.

05 października 2012

Pieczone ziemniaki i mały patent






Zapragnęłam takich ziemniaczków..
I odkryłam prosty patent jak je nacinać aby nie przeciąć do końca, nie wiem kto jest autorem, ale pokłony dla tej osoby za tęgą głowę i pomysłowość. 
A teraz przepis..



6-8 ziemniaków (lub ile dacie radę zjeść)
1-2 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
świeży/suszony tymianek do posypania
olej do posmarowania
1 łyżka masła
sól, pieprz



Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (możemy obrać), a następnie każdego ziemniaka kładziemy na łyżce (najlepiej drewnianej) i nacinamy na głębokość 3/4 grubości ziemniaka w odległości ok 3 mm (łyżka ułatwi nam zadanie, zatrzyma nóż, dzięki czemu nie przetniemy całkiem ziemniaka).
Pomiędzy nacięcia (listki) wkładamy cieniutkie plasterki czosnku (do każdego ziemniaka 2-3 plasterki) i tak przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem, kropimy olejem i posypujemy przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Do naczynia dokładamy 1 łyżkę masła i całość wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków), a w ostatniej fazie podpiekamy od góry, aby ziemniaki były chrupiące. 
Podajemy jako przekąskę (solo lub z sosami) lub jako dodatek do mięs czy ryb.






01 października 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...